PRAAG - De laatste fysieke twijfel in de selectie van het Nederlands elftal werd vrijdagavond in de Toyota-arena in Praag weggenomen. Een dag voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië was de voltallige spelergroep van Oranje fit. Jan Kromkamp, die de laatste dagen wat last had van zijn enkel, trainde voluit mee. "Het ziet er goed uit", aldus bondscoach Marco van Basten.

Oranje trainde net als de rest van week weinig verhullend. Al de hele week kiest Van Basten voor een vast elftal, waarin hij geen moment heeft geschoven. De bondscoach is een voorstander van het spelen met een vast elftal, maar nam dat deze week wel erg serieus. Ook in de laatste afsluitende partijvorm liet hij het basiselftal intact. Overigens trainde hij bewust zonder publiek. "Dat vind ik iets prettiger werken", aldus Van Basten.

Gelijkspel

Opnieuw wees de bondscoach de suggestie van de hand dat een gelijkspel voor beide ploegen de meest logische uitslag zou zijn. Vooral buitenlandse media verwachten een herenakkoord in Praag. Oranje heeft aan een punt genoeg om zich te plaatsen voor het WK van 2006 in Duitsland. De Tsjechen hebben nog twee punten nodig uit de resterende twee duels om zich te verzekeren van de tweede plaats in de groep, die recht geeft op het spelen van playoffs.

Sterke tegenstander

Van Basten: "Wij zijn hiernaartoe gekomen om een goede pot voetbal te spelen. We zijn nu een jaar bezig en we moeten tegen een sterke tegenstander laten zien dat we ook nu dominant kunnen voetballen."

"Daar komt bij", vervolgde Van Basten zijn betoog, "dat de Tsjechen van ons zullen willen winnen. Als ze ons verslaan en ook winnen van Finland, worden ze waarschijnlijk de beste nummer twee in de Europese zone en zijn ze automatisch geplaatst voor het WK. Ik verwacht een tegenstander die tot op de tanden bewapend zal zijn."

Blessures

Door alle blessures bij Tsjechië, bondscoach Brückner mist in ieder geval Koller, Lokvenc en Jankulovski, staat er zaterdagavond een ander elftal dan een jaar geleden, toen Oranje in Amsterdam verrassend met 2-0 won. Van Basten: "Tsjechië heeft een goed EK gespeeld in Portugal en kwam destijds met veel vertrouwen naar Amsterdam. Toen hebben we ietwat gelukkig gewonnen van een elftal dat eigenlijk beter was."

Aanvallend spel

"Nu hebben ze een hoop blessures, maar nog steeds een goed team, dat altijd alles geeft. Het is aan ons om zaterdagavond met goed verzorgd voetbal en aanvallend spel te laten zien dat we beter zijn geworden in het afgelopen jaar."

Vermoedelijke opstelling: Van der Sar; Kromkamp, Boulahrouz, Opdam en Van Bronckhorst; Landzaat, Maduro en Van der Vaart; Kuijt, Van Nistelrooij en Robben.