PRAAG - Bondscoach Karel Brückner van Tsjechië hield vrijdag nog een kleine slag om de arm. De kans dat hij Milan Baros kan schrappen van zijn lange lijst geblesseerde spelers groeit echter met de dag. Het zou de 'éminence grise' van het Tsjechische voetbal goed uitkomen, omdat hij anders helemaal geen aanvallers meer overhoudt voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. Nu lijkt Baros in een 4-5-1 opstelling de meest vooruitgeschoven pion te worden.

Brückner wilde verder niet veel kwijt over zijn opstelling. "Wie fit is, kan spelen", aldus de bondscoach. Hij mist in ieder geval Koller en Lokvenc, de lange spitsen die normaal gesproken het aanspeelpunt zijn in de aanval van de Tsjechen. Een gemis? "Inderdaad. We zullen ons wat dat betreft moeten aanpassen. Maar ik heb alle vertrouwen in de voetballers die we wel tot onze beschikking hebben."

Andere wedstrijd

Naast Koller en Lokvenc is ook Jankulovski zaterdagavond in de Toyota-Arena in Praag niet van de partij. Over de inzetbaarheid van Smicer had Brückner nog twijfels. "Het zal in ieder geval een andere wedstrijd worden dan in Amsterdam", voorspelde hij. Dat duel won Nederland met 2-0, mede dankzij twee goals van Pierre van Hooijdonk. De zege was een gelukkige. In ArenA was Tsjechië de betere ploeg.

In de afgelopen week kwam daar voor de Tsjechen nog een mediaspektakel bij over een vermoede rentree van sterspeler Pavel Nedved. De middenvelder van Juventus, in 2003 nog gekozen tot beste speler ter wereld, zou in een televisieprogramma hebben gezegd dat hij zich weer beschikbaar wilde stellen voor de nationale ploeg, nadat hij na het EK in Portugal (2004) afscheid had genomen als international.

Speculaties

Brückner - normaal een zeer gesloten man - kon wel lachen om alle speculaties van de afgelopen week. Hij vertelde dat het vooral een affaire was die in de media leefde. "Maar dat probleem is nu opgelost. Het is niet zo. We moeten ons nu volop op de wedstrijd tegen Nederland richten. We moeten in dat duel compact spelen en verdedigend goed staan. Dat is voor ons de belangrijkste opdracht."

Galasek

Door alle blessures is de beschikbaarheid van aanvoerder Tomas Galasek een meevaller. Hij heeft last van zijn enkel. "Maar in dit duel kan ik spelen", aldus de verbeten Ajacied. "Het is een zeer belangrijk duel voor me. Het belangrijkste is echter dat we ons plaatsen voor het WK. De wedstrijd tegen Nederland bepaalt in hoeverre we een rol kunnen blijven spelen."

Twee punten

Tsjechië heeft ten minste twee punten nodig in de resterende duels tegen Nederland en Finland (uit). In dat geval is Tsjechië tweede in de groep en plaatst het zich voor de playoffs. Bij twee overwinningen is het echter aannemelijk dat het land zich als beste nummer twee rechtstreeks voor het eindtoernooi plaatst.

De blessures komen de Tsjechen beroerd uit, zegt Galasek: "Vooral de absentie van Koller is een grote aderlating. Maar ik ben het wel eens met de trainer. De spelers die hij nu geselecteerd heeft, zijn gelijkwaardig. Ik heb er alle vertrouwen in dat we het met deze groep gaan redden."

Vermoedelijke opstelling Tsjechië: Cech; Jiranek, Ujfalusi, Rozehnal en Grygera; Poborsky, Galasek, Rosicky, Polak en Stajner; Baros.