MLADA BOLESLAV - Jong Oranje heeft vrijdagavond op sensationele wijze de topper in groep 1 van het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap gewonnen. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan won in Mlada Boleslav met 4-2 van koploper Jong Tsjechië. Bij de rust leidde de thuisploeg nog met 2-0.

Jong Oranje verzekerde zich met de karaktervolle zege, de vierde op rij, van een plaats bij de eerste twee in de eindstand van groep 1. De nummers 1 en 2 van elke groep plaatsen zich voor de play-offs half november (uit en thuis) waarvan de winnaars een ticket verdienen voor het EK in 2006. Dat toernooi is nog niet aan een land toegewezen.

De Haan

"In maart van dit jaar was onze situatie in de EK-groep nogal hopeloos", liet De Haan in Tsjechië opgetogen weten. "Toch heb ik altijd vertrouwen gehad in de goede afloop. Ik ben met een stofkam door de hele selectie gegaan. Het WK onder 20 in eigen land heeft veel goede spelers opgeleverd. Nu moeten we ook de play-offs nog goed doorkomen. Het EK is een geweldig leermoment en daar gaat het bij dit jonge volk naast winneen natuurlijk ook om."

Strafschop

Beide ploegen waren voor 4000 toeschouwers redelijk aan elkaar gewaagd. Jong Tjechië opende in de beginfase de score uit een strafschop, nadat Tiendalli een tegenstander had gevloerd. Vlak voor de rust verdubbelde de thuisploeg, dat met een punt meer aan het duel begon, de score uit een goed uitgevoerde vrije trap.

"We speelden voor de rust te tam", analyseerde De Haan. "We wilden het te veel op techniek doen, te veel vanuit stand. Maar op dit niveau moet je zeker ook strijd leveren. En dat hebben we in de tweede helft gedaan."

Herboren

Met Luirink voor Kruiswijk en De Ridder voor de geblesseerde Schaars kwam Jong Oranje als herboren uit de kleedkamer. Geholpen door een snelle rode kaart voor de Tsjechische aanvaller Papadopulos, die Zomer van achteren neerhaalde, dwong Nederland een groot offensief af. Na een uur kwam de productie goed op gang. Castelen, Jenner, Luirink en Huntelaar gaven de spectaculaire wedstrijd een verrassende wending, 2-4.

"Zeker na die rode kaart hebben we het uitstekend gedaan", merkte De Haan op. "We zijn niet in paniek geraakt en we zijn niet alleen maar de lange bal gaan hanteren. We bleven juist goed voetballen over de vleugels waarna de doelpunten bijna vanzelf vielen. Een geweldige tweede helft."

Grimmig

Het duel verliep behoorlijk grimmig. De Spaanse arbiter Gonzalez Vazquez deelde naast de rode kaart negen gele kaarten uit, waarvan vier voor Nederlandse spelers: Tiendalli, Zomer, Castelen en Luirink.

De brigade van De Haan sluit dinsdag het kwalificatietoernooi af met de wedstrijd tegen Jong Macedonië in Waalwijk. Bij winst eindigt Jong Oranje zeker op de eerste plaats, met een tweeluik tegen een nummer twee uit een andere groep als beloning. Jong Tsjechië heeft in groep 1 de beste kansen op de tweede plaats, met een dubbel tegen een groepswinnaar in het vooruitzicht.