ALKMAAR - Het stilleggen van de bouw van het stadion van voetbalclub AZ in 2004 was onterecht. Het arrest van het gerechtshof in Amsterdam, dat die bouwstop april vorig jaar bepaalde, is vrijdag vernietigd door de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege in Nederland onderschrijft daarmee de mening van de gemeente Alkmaar, die in cassatie was gegaan. Inzet destijds was de zorgvuldigheid waarmee de gemeente procedures bij de bouw voerde. Alkmaar was ervan beschuldigd steunmaatregelen te hebben toegestaan in een overeenkomst met de projectontwikkelaar.

De Europese Commissie onderzocht deze beschuldiging van ontoelaatbare staatssteun. Het hof in Amsterdam meende dat de werkzaamheden derhalve moesten worden opgeschort. De Hoge Raad bepaalde dat dat laatste onjuist was. Een ander gerechtshof moet nu alsnog toetsen of er sprake was van ontoelaatbare staatssteun.

Bouw

De bouw van het stadion aan de rand van Alkmaar gaat ondertussen gewoon door, omdat de gemeente later een nieuwe overeenkomst met de projectontwikkelaar sloot. Vorige week werd het hoogste punt van het bouwwerk bereikt.