TASJKENT - Tennisster Michaëlla Krajicek heeft voor de eerste keer in haar nog korte profloopbaan de halve finales van een WTA-toernooi bereikt. De 16-jarige Nederlandse zegevierde vrijdag in de kwartfinale van Tasjkent over de Oekraïense Katarina Bondarenko. De als vijfde geplaatste Krajicek won de eerste set vrij eenvoudig met 6-2, maar moest er in de tweede set voor vechten. Ze won de tiebreak (7-6) met 12-10.

"Dit is het hoogtepunt uit mijn carrière", jubelde Krajicek. "Er wordt van jonge meisjes op dit niveau al zoveel geëist. Ik vind het een eer dat ik nu al zover ben gekomen. Zeker na zo'n blessure. Ik mis nog wel een beetje het juiste ritme, maar krijg langzaam het oude gevoel van Rosmalen terug. Ik ben heel tevreden over hoe ik heb gespeeld."

Rosmalen

Krajicek bereikte dit jaar al een keer eerder de kwartfinales van een toernooi uit de WTA tour. Dat was in juni op het gras van Rosmalen, waar ze in haar partij tegen de Amerikaanse Shaughnessy moest opgeven met een ernstige knieblessure. Die kwetsuur weerhield haar ook van deelname aan Wimbledon, waar ze met halfbroer en oud-Wimbledonkampioen Richard Krajicek zou meedoen aan het dubbelspel.

Tasjkent

In september maakte Michaëlla haar rentree in Luxemburg. Daar verloor ze nog in de eerste ronde van het hoofdtoernooi. In het Oezbeekse Tasjkent verloopt het een stuk voorspoediger. Ze versloeg achtereenvolgens de Tsjechischen Sromova en Strycova en vrijdag dus Bondarenko. "Ik was voor de wedstrijd behoorlijk nerveus", keek Krajicek terug.

"Ik wilde het zo graag goed doen. Gelukkig waren de zenuwen weg toen ik de baan op ging. In de eerste set speelde ik heel goed. In de tweede set was het een stuk moeilijker. Ik kwam met 4-0 achter en kreeg ook twee setpunten tegen. Het was behoorlijk spannend, maar gelukkig heb ik de partij in de tiebreak toch kunnen afmaken."

Bitsjkova

Krajicek had bij de junioren al eens van Bondarenko verloren. Tegen haar opponente in de halve finale, de als eerste geplaatste Russin Bitsjkova, heeft ze dit jaar al twee keer gewonnen bij toernooien in Frankrijk en Italië. "Ik ken haar goed, maar andere resultaten tellen aan het begin van de wedstrijd niet meer. Ik hoop vooral dat een goede wedstrijd wordt."