INZELL - Gretha Smit is wederom geveld door een kwetsuur. De schaatsster van Team Telfort heeft last van een hardnekkige bekkenblessure, waardoor ze niet voluit kan trainen.

Voor Smit zou het seizoen op 1 november beginnen, wanneer in Thialf kwalificatiewedstrijden voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden op het programma staan. Het is onzeker of de geboren Rouveense (die zich nog voor de 3000 meter moet plaatsen) aan die race kan deelnemen.

"Het belangrijkste is dat Gretha 100 procent fit wordt", reageerde coach Ingrid Paul vanuit Inzell, waar de ploeg op trainingskamp is. "Het vizier is gericht op de maand december, wanneer het olympisch kwalificatietoernooi op het programma staat. Maar dat wil niet zeggen dat we al een streep door 1 november zetten."

Salt Lake City

Sinds Smit tijdens de Spelen van Salt Lake een zilveren medaille op de vijf kilometer won, wordt ze achtervolgd door pech. Dat begon al bij de huldiging, waar ze - door een ongelukkige beweging - een zware knieblessure opliep. Een jaar stond ze een groot gedeelte van het seizoen langs de kant wegens rugpijn.

Het afgelopen schaatsseizoen miste ze enkele belangrijke wedstrijden, nadat ze bij een training hard op haar hoofd was gevallen. Smit hield maandenlang last van hoofdpijn en duizeligheid. De bekkenblessure waarmee ze nu kampt is het gevolg van een valpartij bij een skeelertraining, begin augustus.

Smit zal de komende weken aangepast trainen en vooral veel rust nemen. Volgens een woordvoerder van Team Telfort werkt ze wel conditie- en fietstrainingen af, maar kan Smit voorlopig niet zonder pijn op de schaatsen staan.