SAN LUIS - Veselin Topalov heeft in de achtste ronde van het wereldkampioenschap schaken in San Luis in 24 zetten remise gespeeld met Peter Leko. De Bulgaar deed het rustig aan en zijn Hongaarse opponent drong niet aan tegen de man in vorm. Topalovs score is er niet minder om: zeven punten.

Ver achter de leider van het klassement spelen de overige deelnemers hun eigen toernooi. Peter Svidler kwam tot een totaal van vijf punten. De Rus remiseerde met de Engelsman Michael Adams. Dat gaf Vishy Anand de gelegenheid iets dichterbij te komen, 4,5 punt na winst op Judit Polgar.

De Hongaarse draagt in Argentinië de rode lantaarn, een opzienbarend feit. Het is lang geleden dat 's werelds beste vrouwelijke schaker onderaan het klassement bungelde. Haar score van twee uit acht is voor haar doen ongekend slecht. De 29-jarige Polgar won van titelverdediger Kasimdzjanov, maar daar staan liefst vier nederlagen tegenover.

Zwangerschap

Polgar is de nummer acht van de wereld met een rating van 2735. Mogelijke oorzaken van haar terugval kunnen haar zwangerschap en geboorte van haar zoon ruim een jaar geleden zijn. Het ontbreekt Polgar wellicht aan wedstrijdritme, ze speelde de afgelopen anderhalf jaar bijna geen schaak. Corus, begin januari in Wijk aan Zee, was één van de uitzonderingen.