SUZUKA - Toyota-testrijder Ricardo Zonta toonde zich op de eerste dag van het Japanse Grand Prix weekend de allersnelste rijder. De Braziliaan moest in de eerste oefensessie nog de McLaren van De la Rosa voor zich dulden, maar sloot de tweede sessie als snelste af voor Michael Schumacher.

Vooral de prestatie van Ferrari is een verrassing. Schumacher reed de tweede tijd en Barrichello zette de vierde tijd neer. Een goed voorteken voor de Scuderia die het seizoen in schoonheid wenst af te sluiten.

Dat willen ze ook bij McLaren, maar hun kansen op de werelditel voor constructeurs zijn alweer een beetje geslonken. Kimi Raïkkönen moest na 8 rondjes zijn motor laten vervangen en verliest daarmee al voor de vierde keer dit seizoen 10 startplaatsen. Gelukkig presteerde ook Renault nog niet zo sterk in Japan. Kersvers wereldkampioen Alonso raakte niet verder dan de achtste plaats. Fisichella werd pas veertiende.

Rotterdammer Robert Doornbos startte zijn weekend met een mooie twintigste tijd. Daarmee was hij bijna 2,5 seconde sneller dan teamgenoot Christijan Albers die 24ste werd.