KATWIJK - In het strikte keuslijf van Ajax verloor Rafael van der Vaart het plezier in voetballen een beetje. De jonge international (22) voelde zich niet langer vrij om te doen waar hij zo goed in is. De kritiek op de talentvolle middenvelder zwol aan en nam een enorme vlucht. "Zoiets gaat in je hoofd zitten", aldus Van der Vaart.

Aan het einde van vorig seizoen werd het zo erg dat hij echt weg wilde. Weg van de club waar hij werd opgeleid. Weg ook van Nederland, waar hij na een veelbelovende start steeds verder wegzakte. Hij vertrok naar Hamburger SV.

Eigenwijs

"Ook de mensen om me heen vroegen me oprecht wat ik daar ging doen. Maar ik ben nu eenmaal eigenwijs. Ik had een goed gevoel bij die club en ben gegaan", zegt Van der Vaart in Noordwijk, waar hij zich met het Nederlands elftal voorbereidt op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

Inmiddels is hij in Duitsland een sensatie. In de eerste acht competitiewedstrijden met HSV scoorde hij zes keer. Hij hielp zijn elftal bovendien een ronde verder in de UEFA-beker door in de blessuretijd een penalty te benutten tegen FC Kopenhagen. Lachend: "Ik word al echt een Duitser. Ik verbaas me wel hoor. Ik wist wat ik kon, maar had niet verwacht dat het al meteen zo goed zou gaan."

Vrijheid

In de Duitse competitie heeft Van der Vaart een andere rol dan bij het Nederlands elftal en Ajax. Onder trainer Thomas Doll is hij aanvallende middenvelder, een nummer tien. "Ik heb meer vrijheid. Natuurlijk heb ik ook hier verdedigende taken, maar minder dan bij Ajax. Een elftal presteert het beste als je vrij bent. Bij Ajax kon dat niet altijd. Ibrahimovic was bijvoorbeeld een speler van hakjes enzo. Ik ook. Dat moet je dan niet weghalen."

Het woord vrijheid lijkt als een rode draad door het betoog van Van der Vaart geweven. Hij spreekt over vrijheid in zijn hoofd. "Bij Ajax zat ik vast. Als je je in je hoofd niet lekker voelt, kun je ook niet goed voetballen." Hij heeft het over vrijheid op het veld en hij stipt ook de vrijheid in zijn leven aan. In Nederland ervoer hij veel kritiek, ook op zijn privé-leven.

Mooi

Van der Vaart kan het maar niet begrijpen dat hij in de Nederlandse pers werd afgerekend om zijn relatie met presentatrice Silvie Meis. "Ik heb een vrouw. Ja. Wat maakt het nou uit wat ze doet? Dan speel ik slecht en zou het ineens daarmee te maken hebben. Dat snap ik niet. In Duitsland vinden ze het wel mooi. In ieder geval is iedereen heel vriendelijk en beleefd en kun je door de stad lopen zonder dat mensen naar je gaan schreeuwen."

Maar hij denkt dat de nieuwe, opnieuw succesvolle episode in zijn loopbaan vooral te maken heeft met de trainers die hij ontmoet. In Doll vond hij bij HSV een oefenmeester die het helemaal in hem ziet zitten. "Hij is echt een supertrainer", aldus Van der Vaart. "Je goed voelen zit in kleine dingen. Voetbal wordt voor een groot deel gespeeld in het hoofd. Als je je niet prettig voelt, kun je ook niet presteren."

Van Basten

Naast Doll is ook Van Basten erg belangrijk geweest in de achterliggende periode. De bondscoach heeft Van der Vaart nooit laten vallen, selecteerde hem voor elke wedstrijd. "Daar keek ik soms best van op, vond het gek. Aan de andere kant wist ik hoe ze over me dachten en dat was een hele geruststelling."

Oranje als therapeutisch kuuroord? Van der Vaart moet er om lachen, maar beaamt wel dat hij het ergens zo heeft gevoeld. "Ik heb veel gesprekken gehad met Van Basten en Van 't Schip. Ze vonden me een goede voetballer en hebben dat ook vaak tegen me gezegd. Ook in mindere periodes."

Lekker gevoel

Zaterdag komt de bevestiging in de vorm van een basisplaats tegen de Tsjechen. In Praag kan Oranje zich plaatsen voor het WK van 2006 in Duitsland. "Ik heb nu een heel lekker gevoel. Alles wat ik aanraak verdwijnt in het doel, zelfs met rechts. Het wordt nu tijd om dat ook in het Nederlands elftal te laten zien."