PARIJS - Wielrenners die zich in de Ronde van Frankrijk bedienen van bloeddope zijn door de dopingcontroleurs niet of nauwelijks te betrappen. De methoden zijn zo verfijnd en doortrapt, dat zondaars er ongestraft mee kunnen wegkomen. Dat betoogt de Amerikaan Prentice Steffen, de voormalige ploegarts van US Postal.

Volgens Steffen zijn een paar factoren van belang. De sporen van de bloeddope epo zijn slechts een paar dagen terug te vinden in de urine en bovendien hebben zondaars een methode ontdekt om de hematocrietwaarde net onder de grens van 50 te houden.

Epo

"Tijdens trainingskampen voor de Tour gebruiken renners van bepaalde ploegen epo, waardoor meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt en de hematocrietwaarde stijgt tot ongeveer 60. Dan wordt er bloed afgetapt, zodat de waarde zakt tot onder de 50. Dat bloed wordt bewaard. Tijdens de Tour kunnen de dopingcontroleurs elke ochtend komen, tussen zeven uur en half acht.

Als ze weg zijn, of helemaal niet geweest zijn, wordt het eigen bloed geïnjecteerd en rijden die renners de etappe met een hoge hematocrietwaarde."

Veilig

Steffen zegt in de Franse krant L'Equipe zijn informatie te hebben gekregen van "een welingelichte bron" in een team dat aan de Tour van 2005 heeft meegedaan. "Hij heeft me verteld hoe ze het doen. Na de finish wordt er weer bloed afgenomen, zodat het veilig is te gaan slapen en eventueel 's ochtends weer getest te worden."

Ontslagen

Steffen zei in juli 2004 dat hij bij US Postal werd ontslagen omdat hij weigerde renners van dope te voorzien. Twee renners zouden hem namens de ploeg hebben gevraagd om verboden middelen.

Steffen noemde destijds de namen van de inmiddels gestopte Marty Jemison en Tyler Hamilton. De laatste stapte over naar Phonak. In dienst van die ploeg werd hij vorig jaar betrapt op bloeddoping.