Het Russisch olympisch comité (ROC) heeft maandag vraagtekens gezet bij de manier waar de organisatoren van de Olympische Spelen onder druk worden gezet door een aantal landen. Veel sportbonden in de wereld willen dat het vierjaarlijkse evenement wordt uitgesteld vanwege het coronavirus.

"De pogingen die worden gedaan om de organisatoren onder druk te zetten zodat ze overhaaste beslissingen maken, vinden wij onacceptabel", schrijft het ROC in een verklaring. "Het ergste wat er nu kan gebeuren, is dat er paniek uitbreekt. Daarom roepen wij alle betrokken op om kalm te blijven."

Onder meer de zwem- en atletiekbond in de Verenigde Staten en diverse olympische comités hebben het internationaal olympisch comité (IOC) verzocht om de Spelen uit te stellen. Canada maakte zelfs bekend helemaal geen sporters naar Tokio te sturen als de Spelen komende zomer gewoon doorgaan.

Mede door die toegenomen druk maakte het IOC zondag bekend dat het binnen vier weken uitsluitsel zal geven. Zelfs de Japanse autoriteiten, die lange tijd vol vertrouwen waren dat de Spelen komende zomer gewoon door konden gaan, erkennen nu dat uitstel een serieuze optie is.

'Geen twijfel over goed besluit van IOC'

De Russen vertrouwen erop dat het IOC de juiste beslissing neemt. "Bij ons staat de gezondheid van de atleten en het belang van gelijke kansen voorop. Ook wij hebben dagelijks contact met het IOC. We hebben geen enkele twijfel dat ze zich goed laten informeren en een weloverwogen besluit nemen."

Door de uitbraak van het coronavirus zijn veel olympische kwalificatietoernooien uitgesteld en zijn veel sportfaciliteiten gesloten, waardoor sporters zich niet goed kunnen voorbereiden. Eerder werden onder meer het EK voetbal en Roland Garros verplaatst.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.