Eljero Elia vindt het onbegrijpelijk dat de Turkse competitie nog steeds niet is stilgelegd. Als het aan de aanvaller van Istanbul Basaksehir ligt, worden alle wedstrijden voorlopig alsnog gestaakt vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"Natuurlijk hadden we hier in Turkije ook moeten stoppen met voetballen", zegt Elia donderdag in gesprek met het AD. "De hele wereld is in de ban van het coronavirus, maar in Turkije spelen we vrolijk verder. Ik vind het niet normaal."

De 33-jarige aanvaller is niet de eerste speler die zich kritisch uitspreekt over het doorgaan van de Turkse competitie. John Obi Mikel van Trabzonspor ging hem voor, maar moest dat bekopen met de ontbinding van zijn contract.

"De mensen van zijn club zeiden: 'Ben je gek of zo? We kunnen voor het eerst in jaren weer kampioen worden, niemand kan nu toch stoppen?' En nu is hij weg. Niet iedereen neemt het je in dank af, maar er is meer dan voetballen toch?", aldus Elia.

'Het is een beetje aftellen geworden'

De dertigvoudig international merkt dat er in Turkije verder wél maatregelen worden genomen om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. "De restaurants zijn hier nu ook dicht, maar de voetballers trainen en spelen door. Ze ontsmetten dagelijks de straten in Istanboel, maar zou dat genoeg zijn? Ik ga helemaal nergens meer naartoe als ik van de training terugkom."

Elia is in ieder geval aan zijn laatste maanden bij Basaksehir bezig. Zijn contract loopt af en hij is niet van plan dat te verlengen. "Door het coronavirus en doordat ik niet meer in de basis sta, is het toch een beetje aftellen geworden. Ik kan niet wachten tot alles achter de rug is en het weer een beetje normaal wordt."

De internationale spelersvakbond FIFPro heeft de Turkse voetbalbond inmiddels gevraagd om de beslissing om door te spelen te heroverwegen. Meerdere spelers die in Turkije spelen, hebben inmiddels bij de FIFPro hun beklag gedaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.