Alle sportwedstrijden in Spanje worden vanwege het coronavirus tot ten minste 5 april achter gesloten deuren afgewerkt, zo heeft de Spaanse overheid dinsdag bekendgemaakt. In Frankrijk worden de voetbalwedstrijden tot 15 april zonder publiek gespeeld en de hoogste competitie van Oostenrijk is helemaal stilgelegd.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Ook in Portugal zal de komende tijd geen publiek aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden en daar gelden de maatregelen tot nader order.

In Spanje is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor wielerkoersen, waaronder de Ronde van Catalonië die op 23 maart begint. Het is lastig om die zonder publiek te organiseren. De marathon van Barcelona is uitgesteld.

Bij de wedstrijden in La Liga van onder meer FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid zal geen publiek aanwezig zijn. De Champions League-wedstrijd op woensdag 18 maart tussen Barcelona en Napoli wordt in een leeg Camp Nou gespeeld.

De maatregelen volgen op het snel oplopende aantal besmetting in Europa. Dinsdag werden in Spanje 281 nieuwe coronagevallen gemeld en het dodental is opgelopen tot 35. Het totaal aantal Spaanse besmettingen is de grens van de vijftienhonderd inmiddels gepasseerd. In Frankrijk zijn dertig mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Ook in Duitsland ingrijpende maatregelen

In Duitsland werden dinsdag ook flinke maatregelen genomen. Daar wordt bij alle sportwedstrijden in de deelstaat Beieren tot 19 april geen publiek toegestaan. Bundesliga-koploper Bayern München speelt daardoor voorlopig achter gesloten deuren.

Ook de Kohlenpott-derby Borussia Dortmund-Schalke 04 wordt zaterdag zonder toeschouwers afgewerkt, al is dat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In Polen geldt net als in Spanje dat er voorlopig geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.