KATWIJK - Robin van Persie heeft dinsdagavond geblesseerd de training van het Nederlands elftal verlaten. De aanvaller van Arsenal kreeg in een duel met Hedwiges Maduro een knietje in het linkerbovenbeen. Hij verliet daarop het trainingsveld, werd ingezwachteld en meteen behandeld met ijs.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Naast Van Persie zijn ook Wesley Sneijder en Wilfred Bouma niet fit. Sneijder herstelt van een hamstringblessure en Bouma heeft last van zijn lies. Bondscoach Marco van Basten gaat ervan uit dat Sneijder en Van Persie zich donderdag weer bij de groep melden. "De blessure van Wilfred moeten we nog even afwachten", aldus Van Basten.

Basiselftal

Op de eerste training voor de cruciale wedstrijd tegen Tsjechië, in de strijd om een plaats op het WK van 2006 in Duitsland, gaf Van Basten alvast een inkijk in zijn plannen voor zaterdag. Hij trainde bijna de hele oefensessie met een duidelijk basiselftal. Van der Sar stond op goal, de verdedigers waren Kromkamp, Boulahrouz, Opdam en Van Bronckhorst, de middenvelders Landzaat, Maduro en Van der Vaart en in de aanval koos hij voor Kuijt, Van Nistelrooij en Robben.

Van der Vaart

"Ik ben nooit zo geheimzinnig hoor", grapte Van Basten na de training. "Dit is inderdaad wel ongeveer wat we in ons hoofd hebben. Hij noemde het logisch dat Van der Vaart de plaats van de geschorste Cocu innam op het middenveld. De in een bloedvorm verkerende middenvelder heeft vooralsnog de voorkeur boven de teruggekeerde ex-aanvoerder Edgar Davids.

Tsjechen

De vele blessures - naast Koller, Jankulovski en Lokvenc raakten dinsdag ook Baros en Smicer gekwetst - in de selectie van de Tsjechen houden Van Basten niet zo bezig, zei hij dinsdag. "We moeten met onszelf bezig zijn", aldus de bondscoach. "Vorig jaar zaten wij in de problemen en nu is de situatie omgekeerd. Gezien de stand in de groep zijn wij de te kloppen ploeg. We moeten daarvoor oppassen. Een kat in het nauw maakt soms rare sprongen."