BARCELONA - Johan Cruijff heeft zijn grote liefde Barcelona flink aangepakt in zijn column in de Spaanse krant La Vanguardia. De magie is verdwenen bij de Spaanse kampioen, concludeert de legendarische nummer 14. En het is de schuld van de spelers, voegt hij eraan toe.

Cruijff, die een fan is van coach Frank Rijkaard, reageerde op de teleurstellende 2-2 tegen Real Zaragoza afgelopen zaterdag in Nou Camp. Barcelona won dit seizoen pas twee van de zes competitiewedstrijden. Volgens Cruijff, die nog altijd veel invloed heeft bij de Catalaanse topclub, gaan de spelers niet tot het uiterste.

Barcelona

"Het is tegenwoordig niet genoeg om de beste te zijn, om de beste solisten te hebben en het beste team", betoogt de voormalige sterspeler en succestrainer van Barcelona. "Je moet bereid zijn om steeds alles te geven. Als je als topteam maar op 70 procent van je kunnen speelt, krijg je het tegen elke ploeg moeilijk. Barcelona speelt momenteel niet dwingend genoeg, het tempo is te laag en de magie ontbreekt."

Cruijff bekritiseerde met name de Portugees Deco en de Braziliaan Ronaldinho. "Zij zouden de magie moeten toevoegen aan het team. Maar zij kunnen de wedstrijden momenteel niet naar hun hand zetten. Vooral Deco verkeert in een alarmerende vormcrisis."