NYON - AZ en SC Heerenveen hebben dinsdag in Nyon ongunstig geloot voor de groepsfase van het UEFA-bekertoernooi. AZ speelt in groep D tegen Middlesbrough (Eng), Dnjepr Djnepropetrovsk (Oek), Grasshoppers (Zwi) en Litex Lovetsj (Bul).

SC Heerenveen is in groep F ingedeeld bij bekerhouder CSKA Moskou (Rus), Olympique Marseille (Fra), Levski Sofia (Bul) en Dinamo Boekarest (Roe).

Het uitgewerkte speelschema is nog niet bekend. Dat wordt later op dinsdag door de UEFA bekendgemaakt.

De veertig clubs in de groepsfase van het UEFA-bekertoernooi zijn verdeeld over acht groepen van vijf ploegen. Elk team speelt twee thuis- en uitwedstrijden. De eerste speelronde is op 20 oktober. De vijfde en laatste speelronde is op woensdag 14 en donderdag 15 december.

De eerste drie ploegen van elke groep plaatsen zich voor de derde ronde, waarin ook de nummers drie uit de acht groepen van de Champions League instromen.

Van Galen

De wens van Barry van Galen kwam dinsdag uit bij de loting. De routinier van AZ wilde graag tegen een Engelse tegenstander spelen. Met Middlesbrough, de club van international Boateng en oud-international Hasselbaink, werd de middenvelder op zijn wenken bediend.

"Het is de meest aansprekende ploeg in onze groep", liet Van Galen weten. "De sfeer, de fans, dat heb ik altijd al een keer willen meemaken. Van de andere tegenstanders weet ik niet zoveel. Grasshoppers doet het goed in Zwitserland. In de vorige ronde hebben ze de Finse kampioen MyPa verslagen, dus die ploeg kan wel wat."

Litex Lovetsj

Van Galen: "Litex Lovetsj uit Bulgarije is voor mij de grote onbekende. De trainers zullen ons wel snel bijpraten. Van Dnjepr weet ik alleen dat ze laag staan in de competitie van Oekraïne. Maar dat stond Krilia Sovetov Samara in Rusland ook en die ploeg kon toch ook best voetballen, dacht ik zo."