TERNEUZEN - De Ronde van Frankrijk zal ook in 2006 Zeeland niet aandoen. Directeur Leblanc liet maandag telefonisch aan het Zeeuwse Tourcomité weten dat de Nederlandse provincie opnieuw niet kan worden opgenomen in het etappeschema. "Een enorme teleurstelling", bekende voorzitter Pieter Stoter maandagavond.

Het Zeeuwse comité probeert al sinds 2003 in het Tourschema te komen. "Leblanc heeft me gevraagd om toch ook weer voor de editie van 2007 mee te dingen", liet Stoter weten. "We staan er nog steeds goed op bij hem, zei hij. Maar we gaan ons eerst beraden op zijn verzoek. Zonder iets van een garantie, zonder een goede kans van slagen, beginnen we er niet meer aan. Dat kunnen we alleen al de sponsors niet meer aandoen."

Het Zeeuwse comité had al de Franse goedkeuring voor een aankomst op Neeltje Jans en, een dag later, een start in Terneuzen. "Vorige week dinsdag is ook het hele parcours nog geïnspecteerd", zei Stoter. "Het werd door de mensen van de Tour prima ontvangen, zonder knelpunten. Toen dachten we nog dat we goed zaten."

De etappe naar Zeeland had vanuit Valkenburg over ruim 200 kilometer moeten plaatsvinden. "Maar nu wij zijn afgevallen, wil dat niet zeggen dat Valkenburg ook geen kans meer maakt", aldus Stoter. "Leblanc heeft ooit stevige beloftes aan Valkenburg gedaan. Die zal hij voor zijn pensionering nog willen waarmaken."