LAREN - Hockeyster Minke Smabers is zes tot negen maanden uitgeschakeld. De centrale middenvelder van Laren en Oranje heeft in de competitiewedstrijd tegen Amsterdam (3-2) een zware knieblessure opgelopen. Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de voorste kruisband was gescheurd. Op korte termijn ondergaat Smabers (26) een operatie waarna een lange revalidatie volgt.

"Heel sneu voor Minke", reageerde bondscoach Marc Lammers. "Ze is bijna nooit geblesseerd, Nu is het meteen heel ernstig. Daardoor is ze dit seizoen zo goed als zeker kwijt."

Smabers mist in elk geval de Champions Trophy eind november in Australië. Oranje verdedigt bij dat toernooi de titel. In juli 2006 is de volgende Champions Trophy in eigen land. Daarna wacht het wereldkampioenschap eind september in Madrid.

WK

"In principe houden we pas rekening met haar rentree bij het WK", gaf Lammers aan. "Alles wat ze eerder haalt, zoals volgend jaar de Champions Trophy in Amstelveen, is mooi meegenomen. Maar Minke hoeft zich nergens op te fixeren."

"Laat ze eerst maar weer helemaal fit worden. Wat dat betreft, ben ik optimistisch gestemd. Ze is een lichtgewicht, die zich fysiek altijd goed verzorgt en gedisciplineerd leeft en traint. Mogelijk kan ze daardoor sneller dan anderen revalideren en terugkeren aan de top."

Minke Smabers speelt vanaf 1997 in Oranje. Bij het succesvolle Europees kampioenschap in augustus in Dublin speelde de gedrongen middenvelder haar tweehonderdste interland. Alleen recordinternational Mijntje Donners, inmiddels gestopt, kwam vaker uit voor Oranje (234 duels).