LIMA - Het Nederlands elftal heeft bij het WK voor voetballers tot 17 jaar in Peru de bronzen medaille veroverd. Het jonge Oranje van bondscoach Ruud Kaiser won zondag in de 'troostfinale' verdiend met 2-1 van Turkije. Daarmee werd revanche genomen voor de 2-0-nederlaag in de EK-finale tegen de Turken,enkele maanden geleden in Italië.

John Goossens maakte de openingstreffer al na elf minuten. De Ajacied besliste het duel vlak voor tijd ook, op aangeven van clubgenoot Jeffrey Sarpong. Het was zijn vierde doelpunt van het toernooi.

De slotfase werd niettemin nog onverwacht enerverend. Nuri Sahin, op de loonlijst bij Borussia Dortmund, bracht de spanning terug door tegen te scoren. Zijn schot ging via een Nederlands been langs de kansloze doelman Tim Krul. In blessuretijd kreeg Caner Erkin rood wegens een woeste sliding naar de benen van Vurnon Anita.

Boodschap

Bondscoach Ruud Kaiser toonde zich in een reactie euforisch over het resultaat. "Nu kunnen we zeggen dat we de besten van Europa zijn", stelde de trainer, die zijn spelers na de nederlaag tegen Turkije onophoudelijk had voorgehouden dat er nog iets te winnen viel. "Ze hebben de boodschap begrepen en dat vormde de sleutel tot onze overwinning."

Mexico

Het Mexicaanse voetbalelftal is zondagavond wereldkampioen geworden. Het team won in Peru met 3-0 van Brazilië. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Mexicaanse voetballers zich kampioen mogen noemen.

Carlos Vega en Omar Esparza scoorden in de eerste helft van de wedstrijd ieder een doelpunt. Vier minuten voor het laatste fluitsignaal bracht Ever Guzman de eindstand op 3-0.

Mexicaanse had tijdens het WK duidelijk de overhand. Het Midden-Amerikaanse team versloeg vijf landen en incasseerde slechts een verlies, tegen Turkije. Daarvan verloor het met 1-0.