Mathieu van der Poel en Sifan Hassan zijn woensdag in AFAS Live in Amsterdam verkozen tot Sportman van het Jaar en Sportvrouw van het Jaar. De handbalsters werden verkozen tot Sportploeg van het Jaar.

Zowel Hassan als Van der Poel was niet aanwezig bij het gala, omdat zij momenteel in het buitenland zijn om te trainen. Van der Poel kreeg de voorkeur boven Oranje-captain Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen. Ook zij ontbraken.

De 24-jarige wielrenner dankt de Jaap Eden, zoals de onderscheiding heet, vooral aan zijn goud bij de WK veldrijden en zijn zege in de Amstel Gold Race.

Dankzij een bizar goede eindsprint was hij in april de eerste Nederlander sinds Erik Dekker in 2001 die de Limburgse voorjaarsklassieker op zijn naam schreef. Hij was ook de sterkste in de Brabantse Pijl en pakte de eindzege in de Ronde van Groot-Brittannië. Als veldrijder won hij maar liefst 35 koersen op rij.

Van der Poel is de opvolger van Kjeld Nuis, die vorig jaar verkozen werd tot Sportman van het Jaar. De vorige wielrenner die de prijs kreeg, was Tom Dumoulin in 2017. Verstappen won in 2016.

Hassan krijgt voorkeur boven Schulting

Ook voor Hassan was het de eerste keer dat ze een Jaap Eden kreeg. De 26-jarige atlete kreeg meer stemmen dan shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten, die de andere twee genomineerden waren. Zowel Schulting als Van Vleuten werd wereldkampioen.

Hassan dankt haar uitverkiezing vooral aan haar twee wereldtitels bij de WK in Doha. Ze won in de Qatarese hoofdstad goud op de 1.500 en op de 10.000 meter, een combinatie die niet eerder vertoond was.

Daarnaast liep ze een wereldrecord op de Engelse mijl en Europese records op de 3.000 en 5.000 meter. Hassan is de zesde atlete die is verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Mia Gommers (1969), Ria Stalman (1984), Nelli Cooman (1986), Elly van Hulst (1989), Ellen van Langen en Dafne Schippers (2015) gingen haar voor.

Handbalsters waren aanvankelijk niet genomineerd

De handbalsters waren na hun wereldtitel van drie dagen geleden in Japan de grote favoriet om te worden uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar en dat gebeurde ook.

De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade kreeg de voorkeur boven de voetbalsters, Ajax, de teamsprinters (baanwielrennen) en de roeimannen van de dubbelvier.

Aanvankelijk waren de handbalsters niet genomineerd, maar na hun wereldtitel werd het reglement aangepast zodat de vrouwen alsnog met succes konden meedingen naar de prijs.

Prijswinnaars NOC*NSF Sportgala

  • Sportman van het Jaar: Mathieu van der Poel
  • Sportvrouw van het Jaar: Sifan Hassan
  • Sportploeg van het Jaar: Handbalsters
  • Talent van het Jaar: Keet Oldenbeuving
  • Paralympisch Sporter van het Jaar: Jetze Plat
  • Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs: Richard Krajicek
  • Sportcoach van het Jaar: Hugo Haak

Haak verkozen tot Coach van het Jaar

Hugo Haak werd verkozen tot Coach van het Jaar. De bondscoach van de baanwielrenners kreeg de voorkeur boven Ajax-trainer Erik ten Hag en Sarina Wiegman, de bondscoach van de Oranjevrouwen.

Jetze Plat werd uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. De handbiker veroverde bij het WK para-cycling goud op de tijdrit in de klasse H4. De andere genomineerden waren zitskiër Jeroen Kampschreur en rolstoeltennisster Diede de Groot.

Richard Krajicek kreeg een de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, een oeuvreprijs die sinds 2005 wordt uitgereikt. Hij won in 1996 als eerste en nog altijd enige Nederlandse man ooit Wimbledon en werd dat jaar ook verkozen tot Sportman van het Jaar. Vorig jaar kreeg oud-schaatsster Marianne Timmer de oeuvreprijs.

Rafael van der Vaart en Robin van Persie waren ook aanwezig (Foto: Pro Shots)

Vijftienjarige Oldenbeuving volgt De Ligt op

Skateboardster Keet Oldenbeuving mocht de Young Talent Award in ontvangst nemen. De pas vijftienjarige Oldenbeuving, die dit jaar Europees kampioen werd, is de opvolger van Oranje-verdediger Matthijs de Ligt.

Oldenbeuving hoopt in 2020 op de Spelen in Tokio een plak te pakken. Skateboarden staat dan voor het eerst op het olympisch programma.

Het was woensdagavond de 69e keer dat NOC*NSF prijzen uitreikte aan de Nederlandse sporters. In de eerste jaren werd alleen een Sporter van het Jaar gekozen. Abe Lenstra was in 1951 de eerste winnaar.