Michael van Gerwen heeft zich zondag met een zege op Adrian Lewis geplaatst voor de tweede ronde van de Grand Slam of Darts. Eerder op de dag in Wolverhampton verloor Wesley Harms van Steve Lennon.

Van Gerwen, die nog altijd kampt met een verkoudheid, begon matig aan de partij tegen Lewis. De 34-jarige Engelsman, wereldkampioen in 2011 en 2012, brak de dertigjarige Nederlander en nam een 2-0-voorsprong. Door vijf legs op rij zegevierde Van Gerwen alsnog overtuigend met 5-2.

Zaterdag won Van Gerwen tegen de Welshman Jim Williams al zijn eerste wedstrijd in groep A. De regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld bij de PDC speelt dinsdag zijn derde en laatste groepswedstrijd, maar is nu al zeker van een plek in de volgende ronde. De Engelsman Ross Smith is dan de tegenstander.

In groep B verloor Harms, die de nummer één van de wereld is bij de BDO, met 5-4 van de Ier Lennon, maar de Noord-Hollander kan nog altijd doorgaan.

Danny Noppert was in groep F veel te sterk voor Wayne Warren met 5-1. Het was de eerste zege van de Fries in Wolverhampton, die de derde groepswedstrijd ook moet winnen om door te gaan naar de tweede ronde.

In groep G ging Richard Veenstra met 5-1 onderuit tegen Brendan Dolan. De BDO-darter is daardoor uitgeschakeld, maar hij moet nog wel een partij spelen.

Van Barneveld doet niet mee

De Grand Slam of Darts is zaterdag begonnen en duurt tot en met zondag 17 november. Het toernooi werd vorig jaar gewonnen door de Welshman Gerwyn Price. Van Gerwen verloor toen in de halve finales van de Schot Gary Anderson.

Aan de Grand Slam of Darts doen de winnaars en de verliezend finalisten van de televisietoernooien van de PDC en de BDO mee. Ook de winnaars van de Euro Tour-toernooien van de PDC ontvingen een ticket. Raymond van Barneveld, die volgende maand op het WK in Londen afscheid neemt, doet niet mee in Wolverhampton.

Het is de eerste keer dat aan de Grand Slam of Darts zowel mannen als vrouwen deelnemen. De Japanse Mikuru Suzuki, wereldkampioene bij de BDO, en de Engelse Lisa Ashton zijn de enige twee vrouwelijke deelnemers.