NOORDWIJK - Manchester United had hem nooit mogen wegsturen en met de schorsing van vier maanden wegens het gebruik van nandrolon is Jaap Stam het ook nog steeds oneens. Echt kwaad wil de voorstopper zich echter niet meer maken. De verdediger moet net als het Nederlands elftal opnieuw beginnen. Al valt dat af en toe helemaal niet mee.
Manchester United
nandrolon

Het seizoen in de Serie A is nog niet begonnen of Jaap Stam moest wel denken aan al die ellende van vorig seizoen. Het begon allemaal met het inmiddels veel besproken boek van Roy Keane waarin de aanvoerder van Manchester United uitvoerig uit de doeken doet hoe hij af en toe een tegenstander doormidden schopt.

"Ja, ik heb begrepen dat de Engelse bond een onderzoek tegen hem is begonnen. Manchester United houdt zich op de vlakte. Roy Keane willen ze kennelijk niet kwijt en bovendien heeft hij hele goede banden met trainer Ferguson. Ja, die dacht ik ook te hebben. Maar ik moest weg voor dingen die niet eens in mijn boek stonden. Natuurlijk is dat niet eerlijk, maar zo gaan dingen kennelijk."

Recessie

De voorbereiding van Lazio Roma verliep ook al allesbehalve vlekkeloos. De club lijkt als geen andere vereniging in Italië het slachtoffer van de economische recessie. Jarenlang roerden de Romeinen zich voor honderden miljoenen euro's op de transfermarkt. Ook bij Lazio is het geld echter op, zeker nu de televisie-inkomsten veel lager uitvallen dan verwacht.

Tot grote onvrede van de supporters moest de club publiekslievelingen als Nesta en Crespo van de hand doen. Het gat met de traditionele topvier (Juventus, Internazionale, AC Milan en AS Roma) lijkt nog groter geworden. De kans op een hoofdprijs is geslonken.

Moeilijk

Ook Jaap Stam beseft dat. "Van mij hadden ze niet weg gehoeven. En als ik heel eerlijk ben, had ik ook best willen vertrekken. Dat ligt echter moeilijk. Zo krijgt Manchester United nog steeds geld van Lazio. Als ze mij verkopen, verdienen ze dus nog niets. Dat geld moet dan naar Engeland. Daarbij is Lazio Roma mij ook altijd trouw gebleven. Ze hebben mij gesteund toen ik het vorig jaar moeilijk had."

Uitgeschakeld met het Nederlands elftal voor het wereldkampioenschap, weggejaagd bij Manchester United en bij zijn nieuwe werkgever Lazio Roma geschorst voor het gebruik van spierversterkende middelen. Jaap Stam dacht vorig jaar met weemoed terug aan de tijd dat hij als jeugdspelertje van DOS Kampen onbezorgd tweemaal in de week trainde en vervolgens een wedstrijdje voetbalde.

"Het was vorig jaar heel moeilijk voor mij en Lazio heeft me echt overal mee geholpen. Daar ben ik ze dankbaar voor. Ik wil graag iets voor de club terugdoen. Ik weet dat we niet meer de beste selectie van Italië hebben maar misschien kunnen we wel meedoen om een prijs. Daarbij kan ik ook goed spelen in een ploeg die slecht voetbalt."

Leeg knokken

Een andere uitdaging is het Nederlands elftal. "We hebben veel goed te maken", beseft de oud-speler van Zwolle,
Willem II
PSV

Waarschuwing

Stam vindt een waarschuwing wel gepast. "De supporters moeten echter niet denken dat we zo maar even winnen. Dat dachten ze vorig jaar tegen Ierland ook en je ziet hoe dat is uitgepakt. Aan de andere kant kunnen wij het ons ook niet permitteren om niet te winnen. Als we geduldig spelen, moet het ook lukken. Ja, wij moet vooral geduld hebben. Dat is soms niet makkelijk. Ik kan het weten."