Eddy Merckx ligt in het ziekenhuis na een valpartij zondag met zijn fiets. De 74-jarige vijfvoudig Tour de France-winnaar heeft een flinke hoofdwond.

Merckx kwam ten val tijdens een fietstocht met vrienden. Hij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in het Belgische Dendermonde.

Omdat de Belg een pacemaker heeft, willen de doktoren geen risico nemen en wordt hij maandag verder onderzocht. Het is onduidelijk wanneer Merckx het ziekenhuis mag verlaten.

Vijftig jaar geleden won Merckx de Tour voor het eerst en mede vanwege dat jubileum was de Grand Départ dit jaar in Brussel. Hij was zelf uiteraard ook aanwezig in de Belgische hoofdstad.

Merckx deelt record met Anquetil, Hinault en Indurain

Behalve in 1969 won Merckx, die gezien wordt als een van de beste wielrenners aller tijden, de Tour in 1970, 1971, 1972 en 1974. Hij deelt het record van vijf eindzeges met Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Merckx heeft ook het recordaantal etappezeges (34) in de Tour op zijn naam staan.

Merckx pakte ook nog eens vijf keer de eindzege in de Giro d'Italia (1968, 1970, 1972, 1973 en 1974) en hij was in 1973 de sterkste in de Vuelta a España.

Roger De Vlaeminck is zaterdag opgenomen in het ziekenhuis. (Foto: Getty Images)

De Vlaeminck opgenomen in ziekenhuis

Na Merckx ligt ook oud-renner Roger De Vlaeminck in het ziekenhuis. De viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix werd zaterdag onwel en ligt met koorts op de intensive care in het Belgische Eeklo.

"Ik voel me niet ziek, maar ze willen weten waar die pijnlijke nek en die rillingen vandaan komen", reageerde de 72-jarige De Vlaeminck dinsdag tegen Het Laatste Nieuws. "Ik voel geen pijn meer, maar de doktoren hebben wel gezegd dat ik veertien dagen in het ziekenhuis moet blijven."

De Vlaeminck beleefde veel successen als wielrenner in de jaren zeventig. Zo won hij in 1972, 1974, 1975 en 1977 Parijs-Roubaix en was hij in 1977 ook de beste in de Ronde van Vlaanderen. Ook Milaan-San Remo (drie keer), de Ronde van Lombardije (twee keer) en Luik-Bastenaken-Luik (een keer) schreef hij op zijn naam.