Taymir Burnet heeft zich vrijdag voor het eerst in zijn carrière voor de halve finales van de 100 meter op de WK atletiek geplaatst. De sprinter ging in Doha als tijdsnelste door in de series.

De 26-jarige Burnet, die een persoonlijk record van 10,12 seconden heeft, klokte 10,21 in het gekoelde Khalifa International Stadium en eindigde daarmee als vierde in zijn heat. De nummers één, twee en drie gingen sowieso door naar de eindstrijd en de tijd van Burnet bleek goed genoeg voor een van de zes overgebleven plekken in de halve finales.

Overigens moest de geboren Curaçaoënaar zaterdag eerst nog een voorronde lopen. Die overleefde hij aan het begin van de openingsdag met speels gemak. Hij won zijn race in 10,23 en ging zo overtuigend door naar de series waar hij nog iets sneller was.

De halve finales van de 100 meter staan zaterdagavond op het programma en later op de avond is ook de eindstrijd. Bij afwezigheid van Usain Bolt, die twee jaar geleden stopte, is de Amerikaan Christian Coleman de topfavoriet voor goud. In de series dook de nummer twee van de vorige WK met 9,98 als enige onder de tien seconden.

Burnet komt in Doha ook nog in actie op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. Hij is een belangrijke troef in het estafetteteam, dat dit jaar het Nederlands record aanscherpte tot 37,99. Churandy Martina is de meeste ervaren kracht in het team, maar hij wist zich niet te plaatsen voor de 100 meter.

Christian Coleman is de favoriet voor goud op de 100 meter. (Foto Pro Shots)

Smidt niet naar halve finales 400 meter horden

Nick Smidt lukte het later op vrijdag niet om de halve finales te bereiken op de 400 meter horden. De 22-jarige WK-debutant werd in de series in 50,54 vijfde in zijn heat, waar de eerste vier zich automatisch plaatsen voor de halve finales. Hij behoorde ook niet tot de vier tijdsnelsten.

Smidt maakte eerder dit jaar nog naam door zilver te veroveren op de EK voor atleten onder de 23 jaar in het Zweedse Gävle en verbeterde zijn persoonlijk record tot 49,28. In Doha kwam hij niet in de buurt van die tijd.

Met zijn deelname schreef Smidt nog wel geschiedenis, want hij is de eerste Nederlandse man ooit die op een WK uitkwam op de 400 meter horden. Er deed wel al vier keer een Nederlandse vrouw mee: Gretha Tromp (1991), Ester Goossens (1997) en Marjolein de Jong (2005).

Smidt: 'Heel blij dat mijn vriendin koffie kwam drinken voor de race'
243
Smidt: 'Heel blij dat mijn vriendin koffie kwam drinken voor de race'

Heymans uitgeschakeld in kwalificaties polsstokhoogspringen

Polsstokhoogspringster Killiana Heymans kon vrijdag ook niet imponeren op de openingsdag.

De 22-jarige kwam in de kwalificaties niet hoger dan 4,20 meter en dat was lang niet genoeg om door te gaan naar de eindstrijd. Haar persoonlijk record staat op 4,51.

De WK in Doha duurt tot en met zondag 6 oktober. In totaal doen er dertig Nederlanders mee. Doelstelling van de Atletiekunie is drie medailles. Op de WK twee jaar geleden in Londen veroverde de Nederlandse equipe vier plakken.