INDIANAPOLIS - Na 58 opeenvolgende overwinningen verloren de basketbalprofs van de VS twee keer op rij. De eerste tegen Argentinië (80-87) was een vergissing zonder consequenties, de tweede donderdagavond tegen Joegoslavië (78-81) betekende de grootste vernedering in tien jaar profbasketbal en hield in dat de Amerikaanse multimiljonairs op het eigen WK in Indianapolis waren uitgeschakeld.
het eigen WK

In het Conseco Fieldhouse van de Indiana Pacers leidden de Joegoslaven, met vijf spelers uit de NBA in de gelederen, halverwege met 40-36. In de tweede helft namen de Amerikanen het initiatief. Onder leiding van Pierce (Boston Celtics) namen ze twee keer tien punten voorsprong, 56-46 en 69-59, en leek de overwinning binnen handbereik.

Stojakovic en Divac (beiden Sacramento Kings) namen de Joegoslavische ploeg bij de hand in tekenden voor de ommekeer. Stojakovic werd topscorer met 20 punten, Divac schreef 16 punten op zijn naam. Onder het bord verloren de Amerikanen eveneens de slag. De Joegoslaven pakten 40 rebounds, de Amerikanen 29. "Dit is een grote dag voor het mondiale basketbal", reageerde VS-coach Karl (Milwaukee Bucks) diplomatiek, "maar een vernederende en frustrerende voor onze ploeg."

In de halve finales staan de Joegoslaven tegen Nieuw-Zeeland dat Puerto Rico uitschakelde met 65-63. De Nieuw-Zeelanders die voor de tweede keer aan een WK deelnemen, hadden in Jones (21 punten) en Cameron (16) hun topscorers. Cameron tekende 23 seconden voor het einde voor de winnende lay-up. Duitsland en Argentinië staan in de andere halve eindstrijd tegenover elkaar. De Duitsers tikten onder de regie van alleskunner Nowitzki (Dallas Mavericks) de Spanjaarden van de vloer (70-62). Diep in de tweede helft kwamen ze even in gevaar toen de Spanjaarden een achterstand van 20 punten wegwerkten maar Nowitzki (20 punten en 8 rebounds) behield de controle.

De Argentijnen bleven ongeslagen en behaalden de zevende opeenvolgende overwinning in Indianapolis. Brazilië werd met 78-67 verslagen. Ginobili, die een contract tekende bij de San Antonio Spurs, em Oberto scoorden elk 19 punten.