KEULEN - De glorietijden van Floris-Jan Bovelander en Taco van den Honert lijken terug te keren bij Oranje. De twee hockeygrootheden vormden tot en met het olympisch goud van Atlanta (1996) vele jaren een levensgevaarlijk strafcornerduo.

Tegenstanders wisten vaak niet hoe ze het hadden. Wie er ging schieten en waar de bal zou komen was steeds een bijna onoplosbare puzzel.

Bij de
Champions Trophy

Schotkracht

Ook Zuid-Korea capituleerde donderdag voor de schotkracht van Taekema en Lomans: 4-2. Beiden scoorden twee keer, beiden eveneens uit een strafcorner en uit een strafbal. Met zes treffers is Taekema de verrassende topscorer van het toernooi. Lomans staat met Matthijs en Ronald Brouwer op drie treffers.

Duitsland

De ongeslagen ploeg van bondscoach Joost Bellaart is vrijwel zeker van een plaats in de finale. Nederland speelt vrijdag de vijfde en laatste groepswedstrijd tegen titelhouder Duitsland, dat na vier overwinningen al zeker is van de eindstrijd. Een gelijkspel is voldoende voor Oranje, bij een nederlaag kan India (tegen Zuid-Korea) nog op gelijke hoogte komen. Het doelsaldo van Nederland is evenwel een stuk beter dan van de Aziatische ploeg.

Slapende reus

"Die finale zit wel goed", concludeerde Bellaart tevreden. Het scoringspercentage uit de Nederlandse strafcorner begint in Keulen duizelingwekkende vormen aan te nemen. Evenals in de voorgaande wedstrijd tegen Pakistan (3-1) haalde Oranje tegen Zuid-Korea dankzij Taekema en Lomans 100 procent. Daarmee kwam in Keulen het aantal treffers van Nederland op acht, uit veertien strafcorners. "Verbazingwekkend goed"', gaf Bellaart volmondig toe. "De slapende reus is weer wakker."

Helemaal toevallig is dat niet. Na het moeizame brons bij het WK in maart in Kuala Lumpur besloot de Amsterdammer al speciale aandacht aan de uitvoering van de korte hoekslag te geven. Want in Maleisië waren Lomans en Taekema bepaald niet op schot. Alleen al in de dramatische wedstrijd in de halve eindstrijd tegen Australië (1-4) bleven liefst dertien strafcorners onbenut. Sindsdien is het nodige veranderd.

Bovelander

Op verzoek van Bellaart werd na het WK voormalig topscorer Bovelander (215 treffers in 241 interlands) toegevoegd aan de technische staf. Met strafcornervakman Toon Siepman ging de Bloemendaler hard aan de slag met Lomans en Taekema, en met de nieuwe aangever Geert-Jan Derikx en de stoppers Sander van der Weide en Rob Derikx. De twee deskundigen dwongen alle betrokken spelers niet alleen tot meer trainingsarbeid, maar ook tot meer geestelijke inspanning.

"Taco en ik waren vroeger altijd met de ontwikkeling van onze corners bezig", liet Bovelander in Keulen weten. "We probeerden onze tegenstanders steeds weer te verrassen met nieuwigheidjes. Het is een kwestie van details. Lomans en Taekema zijn daar nu heel goed mee bezig. De tegenstanders weten niet meer waar ze aan toe zijn."

Nederland had de trefzekerheid van Taekema en Lomans donderdag hard nodig, want Oranje speelde geen beste wedstrijd. "Onze doelpunten vielen steeds op het juiste moment", erkende Bellaart. "Daardoor konden we Zuid-Korea op afstand houden."