FÜRSTENFELDBRUCK - Duitsland, Israël en sportvertegenwoordigers hebben vrijdag herdacht dat dertig jaar geleden elf Israëliërs werden gedood bij de Olympische Spelen in München. Palestijnen hielden tijdens de Spelen negen Israëlische sporters gegijzeld.
Olympische Spelen

De herdenking vrijdag vond plaats op een legerbasis even buiten München waar de gegijzelden omkwamen bij een reddingspoging. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schilly, de Israëlische ambassadeur Leshem en voorzitter Rogge van het Internationaal Olympisch Comité waren bij de herdenking aanwezig.

"Het IOC zal deze gebeurtenis nooit vergeten. Het was het meest tragische incident uit de geschiedenis van de Olympische Spelen", zei Jacques Rogge. In 1972 deed de Belg zelf in München mee bij de zeilwedstrijden.

Op 5 september 1972 namen acht gewapende Palestijnen in het Olympisch dorp negen Israëliërs (sporters en functionarissen) in gijzeling. Zij doodden meteen een gewichtsheffer en een worsteltrainer. De Palestijnen eisten de vrijlating van 234 gevangen. De Duitsers vlogen de gijzelnemers met hun gegijzelden per helikopter naar de militaire basis buiten München. Daar dachten de overvallers een vliegtuig te krijgen. Bij een vuurgevecht kwamen alle gegijzelden om. Vijf Palestijnen en een Duitse politieman kwamen ook om.