NOORDWIJK - "Zo heeft het weinig zin." Na de voor hem teleurstellende wedstrijd tegen Noorwegen liet Patrick Kluivert duidelijk zijn onvrede blijken. "Of ik mijn zegje heb gedaan bij bondscoach Dick Advocaat? Nee, maar hij leest ook kranten."

Met Ruud van Nistelrooy vormt de spits van FC Barcelona op papier een wereldduo van wie veel wordt verwacht. Kluivert vindt de hoge verwachtingen terecht. "Wij willen het zo graag laten zien en dat kan ook als je kijkt wat we in huis hebben", zegt hij voor het eerste EK-kwalificatieduel van Oranje met Wit-Rusland.

"Ik was gefrustreerd over die wedstrijd tegen Noorwegen, als je weet wat we kunnen doen", vertelt Kluivert. "Ik vind ook dat wij, Ruud en ik, het moeten laten zien. Maar tegen Noorwegen moest ik te ver op het middenveld spelen, waardoor ik te weinig aansluiting had met Ruud. Ik was geen aanspeelpunt voor hem. Ik moest te veel meters overbruggen om bij hem te komen."

Advocaat

Bondscoach Dick Advocaat reageerde donderdag enigszins geagiteerd op de mening van de spits. "Hij moet dat tegen mij zeggen, niet in de pers." Advocaat sprak Kluivert daarover aan in het trainingskamp in Noordwijk.

Kluivert geeft toe na de wedstrijd in Oslo niet meer met de Hagenaar te hebben gesproken. Het was beter geweest zijn mening voor zich te houden, zegt Kluivert nu. Ook al was het absoluut geen kritiek of een aanval op de coach, bezweert hij. Maar hij wil zo graag. Als het dan niet lukt, laat de spits zijn hart soms spreken.

Hij zit ontspannen aan een tafeltje in het spelershotel en haalt zijn schouders op. "Hij heeft wel gezegd dat het beter is dit soort dingen intern uit te spreken. Ach, ik had het misschien niet zo moeten doen, maar ik heb het in mijn irritaties geroepen. Wij kunnen het laten zien, wij kunnen fantastische dingen doen."

Kluivert zit vol ambities. Hij wil zich graag manifesteren in Oranje. Zeker na de mislukte WK-kwalificatiereeks. "Tegen Wit-Rusland moeten we er staan. De mensen verwachten iets van ons, en terecht. Daarom: geen gezeik, we moeten er overheen. Zonder die ploeg te onderschatten, hoor. Ik heb gelezen dat Wit-Rusland alleen goed is in biatlon, maar het gevaarlijkste is een ploeg te onderschatten. Maar we moeten winnen, winnen, winnen. Natuurlijk het liefst met mooi voetbal, maar als dat niet gaat, dan gaat het maar niet."

Aanvalsduo

Bovendien, Advocaat liet herhaaldelijk weten dat het koppel Kluivert/Van Nistelrooy slagvaardiger moet worden. Maar dan moet Kluivert wel uit de voeten kunnen in de speelwijze van Advocaat. "Als het kan speel ik liever iets dieper, of Ruud en ik naast elkaar, of kort achter elkaar.", zegt hij diplomatiek.

Onder Advocaats voorganger Louis van Gaal speelde Kluivert ook achter de spits, maar wel als een echte nummer 10. "Toen speelden we met drie verdedigers en een extra man op het middenveld." Hij wil maar zeggen dat hij in die speelwijze niet achter een tegenstander moest aanhollen, zoals tegen Noorwegen wel het geval was.

Maar nu Van Gaal terug is als trainer van Barcelona laat hij Kluivert weer als diepe spits spelen, met twee aanvallers kort achter hem. "Hij dicht mij op die positie de meeste kwaliteiten toe, ik voel me er heel lekker bij", verklaart Kluivert. Het verhaal dat hij niet blij zou zijn met de rentree van Van Gaal bij de Spaanse club, is volgens hem onzin en een misverstand. "Het verraste me wel, maar dat is wat anders dan dat ik er niet blij mee zou zijn."