ENSCHEDE - Feyenoord is na zes competitieronden nog altijd zonder puntverlies. De Rotterdamse ploeg won zondag ook bij FC Twente: 3-1. Aanvaller Castelen (twee) en aanvoerder Kuijt brachten de treffers van de bezoekers op hun naam.

FC Twente wacht dit seizoen nog altijd op het eerste puntje in Enschede. Zomer maakte zondag in de 85e minuut de eerste competitietreffer van de Tukkers voor eigen publiek.

Opnieuw viel er het nodige op het onsamenhangende spel van Feyenoord aan te merken. Maar in tegenstelling tot vorige week na het duel met SC Heerenveen (5-1) oordeelde Koeman opvallend mild over zijn ploeg. Hij sprak van een "goede en belangrijke" overwinning. Met de eerstvolgende uitwedstrijden tegen Rapid Boekarest (donderdag) en FC Utrecht (zondag) koos de slimme oud-international wijselijk voor een positieve benadering.

Wisselvalligheid

Het grote probleem van het huidige Feyenoord is de wisselvalligheid. Ook in Enschede maakte de Rotterdamse ploeg allerminst een stabiele indruk. Sterke en zwakke fases wisselden elkaar om de haverklap af. Coach Koeman werd aan de zijlijn soms 'gek' van het knullige balverlies, het ondoordachte positiespel en het ongeconcentreerde verdedigingswerk, met veel overtredingen en hoekschoppen (achttien!) als logisch gevolg.

Vooral Kalou, na ruim een uur gewisseld voor Boussaboun, maakte het bont. De Ivoriaanse aanvaller, tijdig hersteld van een korte bovenbeenblessure, verspeelde alleen al in de eerste helft vijf keer onnodig de bal. Ook Ono, na vier maanden blessureleed terug in het basisteam, kon geen rust en lijn brengen in het spel van Feyenoord. En dat is juist wat Koeman van de Japanse international verlangt.

De voordelige ruststand voor de bezoekers (0-1) was amper verdiend te noemen. Mooi was het openingsdoelpunt wel. De attente Bosschaart ontfutselde El Ahmadi de bal waarna een afgemeten voorzet op Castelen volgde. De vleugelspits, die langzaam weer naar zijn oude niveau als international groeit, nam met rechts aan en knalde met links fraai in, 0-1.

Gevaarlijk

Kansen op de gelijkmaker kreeg FC Twente voor de rust voldoende. Vooral door de lucht was de verzwakte thuisploeg (vijf blessures) gevaarlijk. De bekwame doelman Lodewijks keerde een kopbal van aanvoerder Majstorovic ternauwernood en verdediger Östlund haalde een inzet van Zomer van de doellijn.

Feyenoord sloeg na de pauze snel toe. Tweede doelman Pasveer, die komende zondag in de beladen derby bij Heracles Almelo zo goed als zeker plaats moet maken voor de eindelijk herstelde Boschker, was zo 'vriendelijk' om een diagonaal schot van Castelen in eigen doel te slaan, 0-2. Ondanks de veilige marge maakte Feyenoord het duel nerveus en rommelig af. FC Twente miste stootkracht en raffinement voorin om het Rotterdamse gepruts af te straffen.

N'Kufo, doorgaans sterk op dreef in duels met Feyenoord, stuitte op Lodewijks, Ouedraogo schoot op de paal en invaller Afonso kopte voorlangs. Met een ferme kopbal maakte Zomer in de 85e minuut nog wel 1-2, de eerste treffer deze competitie van de teleurstellende Tukkers voor eigen publiek. Topscorer Kuijt had in Enschede evenwel het laatste woord, opnieuw met dank aan de falende Pasveer, 1-3.