De Nederlandse hockeysters zijn er niet in geslaagd om met een overwinning te beginnen aan het EK in Antwerpen. Gastland België hield Oranje zaterdag op 1-1.

Nederland, dat al negen keer Europees kampioen werd en ook nu weer geldt als topfavoriet voor de titel, kwam al na acht minuten op voorsprong. Fréderique Matla schoot raak na voorbereidend werk van Laurien Leurink.

De ploeg van bondscoach Alysson Annan kon echter niet doordrukken en incasseerde in de 45e minuut een tegentreffer. Michelle Struijk scoorde uit de rebound nadat een strafcorner nog was gekeerd.

In de tweede helft raakte Oranje zelfs het initiatief kwijt en kreeg het amper nog kansen om alsnog de overwinning uit het vuur te slepen. Het verrassende gelijkspel werd door de Belgische speelsters gevierd als een overwinning.

De groepswedstrijd was een herhaling van de EK-finale van twee jaar geleden. Toen trok Nederland in het Wagenerstadion in Amstelveen met 3-0 overtuigend aan het langste eind.

Doelpuntenmaakster Fréderique Matla en aangeefster Laurien Leurink vieren de openingstreffer. (Foto: Pro Shots)

Spanje koploper na eerste speelronde

Spanje, dat eerder zaterdag met 1-0 won van Rusland, is na de eerste speelronde koploper in groep A. De nummers één en twee van de poule plaatsen zich voor de halve finales.

Maandag treden de Nederlandse hockeysters aan tegen Spanje. Twee dagen later staat de laatste groepswedstrijd tegen Rusland op het programma.

Naast de Europese titel is deze week ook een ticket voor de Olympische Spelen te verdienen. De winnaar plaatst zich rechtstreeks voor Tokio 2020.