AMSTERDAM - Met twee treffers in de door Ajax gewonnen thuiswedstrijd tegen een zwak Roda JC (4-1) verloste Angelos Charisteas zijn ploeg zaterdagavond in ieder geval voor even van het veelbesproken spitsenprobleem. Zichtbaar opgelucht onderstreepte de spits dat hij door een groot deel van de Amsterdamse aanhang te vroeg is afgebrand.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Teleurgesteld over de slechtste competitiestart sinds het seizoen 1964/1965 verloren veel supporters van Ajax de laatste weken het vertrouwen in beide centrumspitsen Charisteas en Rosenberg. Met weemoed en jaloezie keken ze toe hoe oude bekende Arveladze bij AZ bijna achteloos de ene na de andere treffer maakte.

Uitgejoeld

Zo kon het gebeuren dat Rosenberg en Charisteas de laatste duels bij ieder balcontact werden uitgejoeld. Even voor de wedstrijd tegen Roda JC bereikte het vertrouwen van veel Amsterdamse supporters in Charisteas een nieuw dieptepunt.

Al tijdens het voorlezen van de opstellingen werd de maker van de winnende treffer in de finale van het Europees kampioenschap luid uitgefloten. De verwensingen aan het adres van de Griek waren niet van de lucht toen hij na 1 minuut en 45 seconden verzuimde de openingstreffer van het duel met Roda JC te maken.

Succesvol

Charisteas boog even het hoofd maar rechtte uiteindelijk de rug. Op aangeven van Pienaar was hij in de 27e minuut wel succesvol. Dertien minuten later liet hij doelman Kujovic opnieuw kansloos: 2-0. Charisteas vierde zijn treffers ingetogen. Slechts zijn rechterarm ging even de lucht in.

De ploeggenoten van de doelpuntenmaker begrepen als geen ander de gemengde gevoelens bij de Griek. Ze renden op Charisteas af. Vele handen wezen nadrukkelijk naar de spits. Voor alle zekerheid lieten ze de supporters nog maar eens zien wie tweemaal had gescoord.

Strafschop

In tegenstelling tot drie dagen eerder tegen ADO Den Haag stond Ajax de voorsprong niet meer af. Pienaar maakte na rust de derde treffer. Na het tegendoelpunt van Sonko bepaalde Galasek vlak voor tijd met een benutte strafschop de eindstand op 4-1.

Ovationeel applaus

Bij het verlaten van het speelveld vernam de opgeluchte Charisteas dat hij voorlopig weer een beetje krediet bij zijn supporters heeft. De Griek werd verkozen tot man van de wedstrijd en kreeg zowaar een ovationeel applaus.

Charisteas maakte tegen Roda JC pas voor de twee keer deel uit van de basisformatie. Hij kwam toch al tot vier competitietreffers, zeker geen slecht moyenne voor een de laatste weken zo verguisde centrumspits.

Blessures

Ajax bestreed het verdedigende Roda JC met slechts drie verdedigers. Escudé, het seizoen begonnen als aanvoerder, moest toekijken hoe centrale verdediger Maduro door De Jong en Vermaelen werd geflankeerd. Trabelsi en Grygera ontbraken wegens blessures. Heitinga en Lindenbergh waren geschorst.

Boukhari startte in plaats van Babel als linksbuiten. Na rust verving de gepasseerde international Rosales. Juanfran en jeugdspeler Boakye debuteerden in de slotfase van het duel bij Ajax.

De glimlach op het gezicht van beide nieuwelingen viel in het niet bij de brede grimas op het gelaat van Charisteas. Hij had namelijk laten zien waarvoor hij naar Ajax is gekomen. Om te scoren.