NEW YORK - In de US Open 2002 wordt de Sister Act geprolongeerd. Serena en Venus Williams spelen zaterdag voor de tweede keer de finale tegen elkaar. Serena aast op revanche voor de nederlaag van vorig jaar.

Sinds vorig jaar is het al de vierde keer dat de Amerikaanse zusters elkaar bekampen in een grandslamfinale en de derde keer dit jaar. Alleen in Australië ging het tussen anderen: hun landgenote Jennifer Capriati en de Zwitserse Martina Hingis. De vierde familiestrijd is een illustratie van Williams' dominantie in het vrouwentennis, dat in New York al is vergeleken met de saaiheid van de Formule 1 autosport.

Oudste zus

Titelhoudster Venus bereikte de eindstrijd door een driesetszege op de Française Amelie Mauresmo: 6-3 5-7 6-4. De oudste Williams werkte in haar laatste game een achterstand van 0-40 weg met opslagen van 180 km/u.

Jongste zus

De jongste Williams, nummer 1 van de wereld, versloeg de 26-jarige Lindsay Davenport in twee sets: 6-3 7-5. De kampioene dit jaar van Roland Garros en Wimbledon bereikte de mijlpaal van dertig op rij gewonnen sets in de grandslams met de nodige moeite. In de tweede set moest zij drie keer een setpoint wegslaan. De 20-jarige Serena moest ervoor van de baseline afkomen en haar opponente bij het net wegblazen. Davenport had namelijk een antwoord gevonden op Williams' aanvallende spel van achteruit.

'Overpowered'

Venus moest voor de tweede keer een set inleveren. Na landgenote Chanda Rubin snoepte Amelie Mauresmo haar een set af. De Francaise weerde zich naar vermogen maar werd tenslotte ook 'overpowered'. "Gelukkig heb ik mijn opslag nog als ik problemen heb", sprak Venus Williams opgelucht.

Zat

Wie er zaterdagavond in de Sister Act wint, is nummer 1 op de wereldranglijst. Venus of Serena blijven hoe dan ook een en twee en dat maakt dat zij elkaar steeds weer in de finales bekampen en niet meer, zoals eerder, op weg naar de eindstrijd. Hun vader Richard, die hen naar de wereldtop bracht, leunde dan ook rustig achterover. Hij was een nieuwe hobby begonnen: fotografie. Hij zei dat hij het kijken naar steeds dezelfde finale ook zat was...