JAKARTA - Mia Audina heeft bij het Open Indonesisch kampioenschap in Jakarta de finale bereikt. De Nederlandse badmintonster won zaterdag in drie games van van de Maleisische Wong Mew Choo: 11-8 9-11 11-8. In de eindstrijd staat Audina zondag tegenover Wang Chen uit Hongkong, die de Japanse Kaori Mori versloeg.

Audina werkte in de halve finale een bizarre partij af, met snel wisselende kansen. Haar start was vlekkeloos. Binnen twee minuten stond ze met 5-0 voor. Twee fouten, door te snel te willen scoren, en een paar goede punten van de Maleisische herstelden het evenwicht. Tot 7-7 ging het gelijk op, daarna sloeg Audina toe.

Dat sterkte de winnares van het olympisch zilver. Ze begon ook sterk aan de tweede game en leek via 4-1 en 9-2 in hoog tempo op weg naar de beslissing. Haar Maleisische opponente is echter pas verslagen bij 11 punten tegen en 9 of minder tegen. Dat bewees ze eerder al in de kwartfinale tegen de Japanse Eriko Hirose, toen Wong uit kansloze positie terugkwam.

Tempo

Ze herhaalde dat kunststukje tegen Audina met een plotselinge versnelling. "Ik ging mee in het tempo", lichtte de in Indonesië geboren Nederlandse toe. "Op zich is dat wel goed, maar ik bleef alleen maar de hoeken achterin aanspelen. En juist van links naar rechts bewegend is zij goed."

Kortom, Audina vergat in de snelle rally ook het net te gebruiken. Wong knokte zich terug tot 9-9 en pakte even later ook de game. Dat was een gevoelige tik, die nog geruime tijd doorwerkte. Audina volhardde aanvankelijk in "snel scoren op de achterlijn", kwam met 0-2 achter maar herstelde zich met een serie goede slagenwisselingen: 4-2.

Kansen

Opnieuw was het geen voorbode van een snelle doorbraak. Wong profiteerde en leek op 4-7 hard op weg naar de finale. Toen die dreiging ook Audina duidelijk werd, verdween eindelijk de haast uit haar spel. Ze wachtte op de beste kansen, stuurde de Maleisische geregeld alle kanten op en sprokkelde geduldig de nog benodigde punten voor de winst bijeen.