ROTTERDAM - Salomon Kalou blijft vechten voor versnelde naturalisatie en deelname met Oranje aan het wereldkampioenschap. De GPD-kranten en de Volkskrant meldden zaterdag dat de Ivoriaanse aanvaller van Feyenoord een rechtszaak aanspant tegen minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie om dat af te dwingen.

Zijn advocaten overwegen Johan Cruijff en Marco van Basten als getuige-deskundigen te vragen.

Kalou's zaakwaarnemer Jan de Visser bevestigde de voorgenomen rechtsgang. Hij vertelde dat er maandag beroep zal worden aangetekend bij de Rotterdamse rechtbank omdat de minister te laat is met haar reactie op het bezwaarschrift dat Kalou heeft ingediend tegen de afwijzing van zijn aanvraag voor het versneld Nederlanderschap in mei.

Onder anderen Tweede-Kamerlid Nawijn drong er als eerste bij de minister op aan Kalou op korte termijn een Nederlands paspoort te geven. Andere fracties, waaronder de PvdA en SP, toonden zich daarvan ook een voorstander. Cruijff en Van Basten stuurden haar een brief om uit te leggen dat Kalou van grote waarde is voor het Nederlands voetbal. Verdonk liet deze week in een antwoord op Kamervragen weten geen boodschap te hebben aan de mening van beide coryfeeën.