HEERENVEEN - Heerenveen heeft door een zege tegen NEC (2-1) vooralsnog een sportieve crisis afgewend. De Friezen maakten vrijdagavond in het eigen Abe Lenstra-stadion een einde aan een reeks van drie opeenvolgende competitienederlagen. De overwinning tegen de Nijmegenaren was hard nodig na de laatste zeperds tegen FC Banik Ostrava (0-2) en Feyenoord (1-5).

Hoewel trainer Verbeek nog steeds zoekt naar zijn ideale elftal, gaf de tweede helft tegen NEC weer enig vertrouwen voor de tweede ontmoeting, donderdag thuis in de UEFA-beker tegen de Tsjechische bekerhouder. Er was toen strijdlust en bij vlagen goed aanvallend voetbal. Voor rust (1-1) hield een degelijk en verzorgd spelend NEC gemakkelijk stand.

Maar in de Friese middenlinie blijft het behelpen, ook weer tegen NEC. Het vertrek van vooral spelmaker Radomski (Austria Wien) is toch moeilijk op te vangen. Verbeek dacht met de komst van routinier Bosvelt (Manchester City) en Pranjic (Dinamo Zagreb) en met de ervaring van Bruggink een sterk middenveld te hebben. Dat valt tot nu toe zwaar tegen. Pranjic is een aanwinst, maar vooral tegen FC Banik Ostrava lieten Bruggink en Bosvelt het afweten.

Bruggink werd ook het eerste slachtoffer van Verbeek. Na de nederlaag in Tsjechië zat hij tegen Feyenoord op de bank. Ook tegen NEC had hij geen basisplaats. Bruggink kwam echter al in de negende minuut in het veld, omdat de jonge Oostenrijker Prager er met een blessure af moest.

Reserve

Ook doelman Waterman was reserve. Dat had echter een andere reden. Hij was nog van slag door de dood van zijn verongelukte vriend Luciano van den Berg (Stormvogels/Telstar). Daardoor stond de Belg Vandenbussche in het doel. De kans is groot dat de keeperswissel van langere duur is. Vandenbussche straalt meer rust uit dan de tot nu toe wisselvallige Waterman. In de spits verving de weer fitte Samaras de geschorste Huntelaar, die tegen Feyenoord een rode kaart kreeg.

Droomstart

Heerenveen kende tegen NEC een droomstart. Binnen de minuut nam de ploeg een voorsprong. Bosvelt stuurde met een prima actie Samaras weg, die doelman Babos met een stiftbal kansloos liet. Na de wissel Bruggink voor Prager ging het weer bergafwaarts met de Friezen. NEC werd sterker en dat resulteerde in de twintigste minuut in de verdiende gelijkmaker van Takak. Heerenveen had daarna nog mazzel dat arbiter Haverkort geen rode kaart trok toen doelman Vandenbussche de doorgebroken spits Grot omverliep.

In de tweede helft slaagde Heerenveen erin om NEC onder druk te zetten. En Bruggink groeide naar een ruime voldoende. In de 69e minuut schoot Pranjic Heerenveen van grote afstand naar 2-1. Kort daarna moest NEC verder met tien man. Olsson kreeg rood na een overtreding op Samaras. Vandenbussche redde Heerenveen in blessuretijd. Hij ranselde een schot van Wisgerhof uit het doel.