SPLIT/BRATISLAVA - Kroatië en Rusland hebben elkaar op de eerste dag van de halve finale van de strijd om de Daviscup in evenwicht gehouden. Rusland nam in split een voorsprong door de winst van Nicolai Davidenko. Ivan Ljubicic trok de stand in de tweede partij gelijk. In de andere halve finale staan Slowakije en Argentinië na de eerste dag ook op 1-1. Karol Beck versloeg in Bratislava Guillermo Coria en David Nalbandian was te sterk voor Dominik Hrbaty.

Op de snelle ondergrond in Split dacht Kroatië een goede kans te hebben tegen de Russen. De 21-jarige Ancic stuitte echter voor een hartstochtelijk meelevende massa op een moeilijk bespeelbare Davidenko, dit jaar goed voor een plaats in de halve finales op het gravel van Roland Garros.

Davidenko heerste in de eerste twee sets, vooral door prachtige passeerslagen. Ancic kwam in de de set nog even terug in de partij. Fel aangevuurd door voormalig Wimbledon-winnaar Goran Ivanisevic won hij de set met 7-5. Hij brak de service van Davidenko, die op 5-4 de kans had de partij snel uit te serveren.

Vissen

De nummer zeven van de wereld, die in de voorbereiding op het duel dagelijks op de kademuur in Split zat te vissen, maakte in de vierde set niet dezelfde fout. Hij benutte het eerste matchpunt. Ancic sloeg de bal uit. "Dat vissen was fijn. Het maakte me rustig. Ik heb ook redelijk wat gevangen", zei Davidenko op zijn aparte voorbereiding.

Kopman Ljubicic bracht Kroatië 's avonds alsnog terug in de partij. Hij moest er tegen Mikhail Joezni hard voor werken. Het duel werd pas in de vijfde set beslist.

In de andere halve finale nam Slowakije, dat eerder Nederland in de kwartfinale uitschakelde, brutaal een voorsprong tegen Argentinië. Karol Beck versloeg Guillermo Coria in drie sets. Beck voelde zich prima thuis op het hardcourt. "Coria bleef op de achterlijn staan en hoopte op fouten van mijn kant. Ik heb wat meer risico's genomen en dat pakte goed uit", zei Beck, die op de wereldranglijst veertig plaatsen lager staat dan de Argentijn (elfde).

De Slowaken, die nog nooit zover zijn gekomen in de Daviscup, zagen de kans op een verrassing in het tweede duel weer wat afnemen. Dominik Hrbaty won de eerste set van David Nalbandian, maar de Argentijn won de drie daaropvolgende sets: 1-1. Hij benutte zijn eerste matchpunt.