ROTTERDAM - De KNVB waarschuwt voor fors duurdere kaartjes als het kabinet de politiekosten gedeeltelijk wil doorberekenen aan de voetbalclubs.

Het kabinet wil een maximum van tweehonderd uur politie-inzet invoeren per wedstrijd in het betaalde voetbal. De uren daarboven zouden dan voor de helft voor rekening van de voetbalclubs komen. "Dat betekent dat de toegangsbewijzen dan gemiddeld met 30 procent stijgen", aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de bond.

Kesler zei dat vrijdag in Rotterdam op het congres 'Veiligheid bij voetbal en publieksevenementen'. De directeur van de voetbalbond pleitte opnieuw voor de invoering van een voetbalwet. Volgens de bond kunnen met zo'n wet de politiekosten beter naar beneden worden gebracht. "Over dit voorstel van het kabinet is niet goed nagedacht. Dit voorstel moet zo snel mogelijk in de prullenbak."

Voetbalgeweld

De KNVB denkt dat de oplossing voor het voetbalgeweld ligt in het strenger aanpakken van de daders. De bond is al langer een voorstander van strafrechtelijke stadionverboden met een meldingsplicht. Kesler: "Die mogelijkheid is er al, maar er wordt zelden gebruik van gemaakt. In de laatste tien jaar maar één of twee keer. Vandalen zijn echter als de dood voor een goede meldingsplicht. Daarmee kunnen we de inzet van politie rond voetbalwedstrijden beter terugdringen. Dan is heel die doorberekening niet nodig."

Bovendien heeft Kesler het idee dat de wet vooral op het voetbal is gericht. In een eerdere versie van de wet zouden de politiekosten worden doorberekend bij alle publieksevenementen. Daarvan is inmiddels geen sprake meer. "Dat is raar. Aan de ene kant wordt het voetbal gebruikt als maatschappelijk vehikel om bijvoorbeeld de sportnota uit te dragen en de integratie te bevorderen. Dan weten ze ons wel te vinden."

Inkomsten

Hij vervolgde: "Het is opmerkelijk dat het alleen om voetballen gaat en niet om bijvoorbeeld wielrennen. Het voetbal zorgt voor miljoenen aan inkomsten door loonbelasting en inkomstenbelasting. Aan de andere kant komen ze ook bij ons voor de doorberekening van de politiekosten. Dan kun je alleen maar concluderen dat er niet over is nagedacht." De nadelen van de wet zouden bovendien groot zijn, verwacht Kesler. Hij schetste vrijdag een situatie waarin er door de invoering van de wet ongeveer 5 à 6 miljoen euro richting de staatskas zou vloeien. "Maar dat bedrag zouden we alweer kwijt zijn door de bureaucratie die erdoor ontstaat. Bovendien wordt het door dit voorstel niet veiliger rond de stadions. Het is een puur administratieve maatregel, die we met zijn allen niet zouden moeten willen."