MADRID - De Ier Pat McQuaid is vrijdag tijdens het 174e congres van de internationale wielrenunie UCI gekozen tot voorzitter. McQuaid is de opvolger van Hein Verbruggen, die na veertien jaar aftrad.

Verbruggen had zich nog wel kandidaat gesteld, maar liet vooraf weten slechts beschikbaar te zijn, als de door hem gesteunde kandidaat McQuaid iets zou overkomen. Tijdens het congres trok de Nederlander zijn kandidatuur in, net als de Maleisiër Singh. Bleven over McQuaid en de Spanjaard Moreno. De 56-jarige Ier werd gekozen, met 31 tegen elf stemmen.

Atsma

Joop Atsma is vrijdag tijdens het congres tot lid van het hoofdbestuur. Het CDA-Tweede-Kamerlid was een van de elf kandidaten, er waren negen bestuurszetels beschikbaar.

Atsma is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. In december is de termijn van de Fries voorbij. Hij liet in Madrid weten te aarzelen zich herkiesbaar te stellen. De Nederlander Pieter Zevenbergen maakt de komende jaren geen deel meer uit van het hoofdbestuur. Hij was niet herkiesbaar, maar blijft wel actief als voorzitter van de ethische commissie van de UCI.