EINDHOVEN - Het Nederlands elftal heeft zijn eerste EK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland gewonnen met 3-0. In de 35e minuut scoorde Edgar Davids. Twee minuten later scoorde Patrick Kluivert. In de tweede helft zette de bondscoach Hasselbaink in voor Davids, en dat resulteerde in een doelpunt in de 73e minuut.

In de negende minuut nam Van Nistelrooy een vrije trap, die werd tegengehouden door de keeper. In minuut 14 loste Kluivert een schot waar hij een corner mee verdiende. Deze leidde echter niet tot in een goal. In de negentiende minuut schoot Davids over.

Van Bommel kon in de 26e minuut de aangespeelde bal van Kluivert niet in het doel krijgen, de hoekschop die volgde, leverde ook geen resultaat. In de 28e minuut kreeg de Wit-Rus Romaschenko geel. Vijf minuten later hield de Engelse scheidsrechter Graham Barber zijn ploeggenoot Omelyanchuk eenzelfde kleur kaart voor.

In de 35e minuut scoorde Davids het eerste doelpunt. Twee minuten later maakte Kluivert er, dankzij een pass van Zenden, 2-0 van. Het was Kluiverts vijfendertigste interlandgoal. Davids probeerde het in de 38e minuut opnieuw maar miste en even later kopte Kluivert ook over. In de 43e minuut werd er buitenspel gevlagd waardoor de bal die langzaam van Van Nistelrooys voet het doel inrolde, niet als punt gold.

Tweede helft

De tweede helft werd begonnen met dezelfde spelers als voor de rust. Davids maakte in de 49e minuut een overtreding maar Romaschenko schoot de vrije trap ver over. In de 54e minuut kreeg Nederland een vrije trap terug vanwege een overtreding van de Wit-Rus. Geen doelpunt.

In de 69e minuut wisselde coach Dick Advocaat de spelers Davids en Van Nistelrooy voor Van der Vaart en Hasselbaink. Laatstgenoemde scoorde vier minuten daarna zijn achtste interlandgoal en zet Oranje op 3-0 voorsprong. In minuut 75 werd aan Wit-Russische zijde Omelyanchuk vervangen door Schurejko.

Van der Vaart bleef niet lang in het veld: na tien minuten gespeeld te hebben ging hij met een blessure terug naar de bank. Reiziger verving hem vanaf de 82e minuut. Enkele minuten later kreeg Romashchenko zijn tweede geel en dus rood. De Wit-Russische keeper Khomutovki mocht in de 88e minuut zijn plaats in het doel afstaan aan Shantolosov.

/SPORTVoetbalvandalen protesteren tegen combiregeling