Cees Bol gaat woensdag niet van start in de zeventiende etappe van de Tour de France. Team Sunweb haalt de Nederlandse debutant uit koers uit vrees voor overbelasting.

"Het doel was vooral om Cees weer een stap te laten zetten in zijn ontwikkeling en niet zozeer om koste wat kost Parijs te halen", zegt ploegleider Aike Visbeek dinsdagavond bij de bekendmaking van het nieuws.

De 23-jarige Bol was bezig aan zijn eerste grote ronde en stond op de 156e plaats in het algemeen klassement. In de etappe van dinsdag, die werd gewonnen door sprinter Caleb Ewan, kwam hij ten val en daar hield hij schaafwonden aan over, maar dat is niet de voornaamste reden om de strijd te staken.

"We willen hem beschermen voor overbelasting", legt Visbeek uit. "Cees heeft een geweldige Tour gereden. Hij gaat hier in de toekomst van profiteren, maar aangezien er moeilijke dagen aankomen, hebben we besloten dat dit het juiste moment is om Cees naar huis te laten gaan. Hij kan dan herstellen en toewerken naar zijn volgende doelen in het laatste deel van dit seizoen."

'Ik verlaat de Tour met gemengde gevoelens'

Door het vertrek van Bol uit de Tour heeft Sunweb geen Nederlandse renners meer in koers. Wilco Kelderman ging dinsdag vanwege rugproblemen niet van start en Tom Dumoulin moest de Tour overslaan omdat hij niet hersteld was van een valpartij.

Het beste dagresultaat van Bol, die begrip heeft voor de beslissing van de ploegleiding, was de achtste plaats in de massasprint van de elfde etappe. "Natuurlijk verlaat ik de Tour met gemengde gevoelens, maar ik denk dat dit de juiste keuze is", zegt de Noord-Hollander.

Bol, die onlangs zijn contract bij Sunweb tot 2021 verlengde, won eerder dit jaar Nokere Koerse en boekte een etappezege in de Ronde van Noorwegen en de Ronde van Californië.

De Tour gaat woensdag verder met een heuvelachtige etappe over 200 kilometer van Pont du Gard naar Gap.