PULA - De Nederlandse volleybalsters hebben donderdag hun laatste groepswedstrijd bij het EK in Kroatië gewonnen. De formatie van bondscoach Avital Selinger versloeg Spanje met 3-0 (25-23 25-20 25-22). Met de winst verzekerden de vrouwen zich van deelname aan de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht dit weekeinde in Zagreb. Oranje kan daar rechtstreekse kwalificatie voor het EK in 2007 afdwingen. De beste zes landen plaatsen zich.

De tweede zege bij dit EK kwam moeizaam tot stand. In zowel de eerste als tweede set moest Nederland terugkomen van een behoorlijke achterstand. In het tweede bedrijf leidden de Spanjaarden zelfs met 16-9, maar Nederland wist de winst toch met 25-20 naar zich toe te trekken. In de derde set lag het initiatief wel van het begin tot het einde bij de vrouwen van Selinger.

Succesje

Met de rechtstreekse kwalificatie voor de Europese titelstrijd van 2007 is er in de Kroatische hoofdstad toch nog een klein succesje voor Oranje te behalen. De beste zes landen van dit toernooi plaatsen zich voor het EK over twee jaar in België en Luxemburg.

Spanje is een 'kleintje' in de wereld van het volleybal. Het land debuteerde in Kroatië bij het EK. Selinger beleefde er echter zijn beste seizoen als trainer. In het jaar van zijn aanstelling als bondscoach leidde hij de club Tenerife naar drie hoofdprijzen: de nationale beker, het landskampioenschap en de Champions League.

Afgelopen seizoen coachte hij zijn oude ploeg nog in de play-offs om de Spaanse titel, nadat zijn opvolger wegens gebrek aan succes was ontslagen. Aanvoerster Ingrid Visser volleybalt ook al een aantal jaren bij Tenerife.

Inhaalrace

Hoewel er voor Nederland nog wel wat op het spel stond, kon Spanje de vrouwen van Selinger niet inspireren. Zowel in de eerste als tweede set liet Oranje de achterstand oplopen. In het tweede bedrijf leidden de Spaanse vrouwen zelf met 16-9. Nederland wist met een inhaalrace beide sets naar zich toe te trekken en kwam daarna niet meer in de problemen.

Die tactiek kon Selinger niet bekoren. "De kwaliteit was er niet en er werden te veel onnodige fouten gemaakt. Maar het ligt in de handen van de speelsters. Het is hun verantwoordelijkheid als ze het zo willen doen. Het positieve is dat ze aan het einde op professionele wijze konden omkeren. Dat is een goede training voor ons geweest."

Niveau

Selinger hoorde pas woensdag dat aan dit EK rechtstreekse kwalificatie voor het toernooi over twee jaar verbonden is. In zijn visie is het mooi meegenomen als Nederland in Zagreb bij de eerste zes eindigt, maar hij wil vooral dat zijn vrouwen het niveau vasthouden en uit de laatste twee wedstrijden zo veel mogelijk leren.

"Er is niks moeilijkers dan je voor dit soort duels op te laden. Maar je moet dergelijke wedstrijden kunnen spelen als je ergens wilt komen. Je moet je altijd gedragen als topsporter, hoe groot de teleurstelling ook is. Natuurlijk gaan we voor het hoogst haalbare. Dat hebben we ook in Pula gedaan, al is dat helaas mislukt."