INNSBRUCK - De Internationale Schaats Unie (ISU) is in overleg met de Russische schaatsbond om Dimitri Sjepel op korte termijn door een onafhankelijke instantie uitgebreid medisch te laten testen. Het onderzoek moet uitwijzen of het afwijkende hematologische patroon dat de Russische schaatser bij gezondheidscontroles vertoont door het lichaam zelf wordt veroorzaakt.

De Europees kampioen allround kreeg vorige week bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn een startverbod en bleef in het weekeinde in Innsbruck aan de kant omdat de ploegleiding hem terugtrok.

Bij een gezondheidscontrole in Berlijn bleek Sjepel een hoge hematocrietwaarde (net onder de limiet van 54) te hebben, alsmede een extreem hoog hemoglobine-gehalte. Ook zou er sprake zijn van een versnelde aanmaak van jonge rode bloedlichaampjes. De combinatie zou kunnen duiden op epo-gebruik.

Urineonderzoek

In Berlijn is ook een urinetest bij de Rus uitgevoerd. Gerd Zimmermann, vice-voorzitter van de ISU, verklaarde zondag in Innsbruck dat het resultaat daarvan nog niet bekend is. Doorgaans gaat er ruim tien dagen overheen voor de uitkomst daarvan gereed is.

De ISU zit met het geval Sjepel in de maag, bleek in Innsbruck opnieuw. Zimmermann gaf aan dat binnen de ISU al langer bekend is dat de gecontroleerde waarden bij Sjepel extreem hoog zijn. "Dat weten we al sinds het begin van de bloedcontroles. Van de Russische bond hebben we gegevens gekregen dat dat de afgelopen zes jaar ook niet anders is geweest."

Terugtrekking

De Russen beweerden in Innsbruck dat ze Sjepel zelf terugtrokken voor de 1500 meter op zaterdag. Van een startverbod zou geen sprake zijn. Dat kon Zimmermann niet bevestigen. "We willen nu gewoon laten onderzoeken of het lichaam van Sjepel zelf de oorzaak van de problemen is. Door een onafhankelijk instituut."

Het idee van de Russen om de Europees kampioen in Moskou te laten testen, is volgens Zimmermann geen optie. "Het heeft geen zin iemand op de thuisbasis te laten controleren."

Volgens Sjepel en zijn begeleiders zijn de hoge waarden een gevolg van de afwijkingen in het eigen lichaam en de vele hoogtestages in de zomer.

Zeldzame groep mensen

Harm Kuipers, lid van de medische commissie van de ISU, sluit niet uit dat die door de Russen aangevoerde combinatie een juiste verklaring kan zijn voor het afwijkende patroon. Volgens de oud-schaatser zou Sjepel in dat geval wel tot een kleine, zeldzame groep mensen behoren bij wie hoge hematologische waarden normaal schijnt te zijn.

Komend weekeinde is in Den Haag de derde aflevering van de wereldbekercyclus. Of Sjepel daar aan de start staat, is nog onduidelijk. "We zijn met de Russen in overleg om de zaak op de juiste manier af te handelen", bleef Zimmermann vaag. Overigens dateert dat overleg al uit Berlijn. "De Russen hebben ook belang om de affaire helemaal op te helderen. Er moet op korte termijn duidelijkheid zijn."

/DOSSIERSchaatsen