Joost Luiten staat na de eerste dag van de British Open op een gedeelde 72e plaats. De Nederlander had zicht op een goede klassering, maar een slechte beurt op de zeventiende hole brak hem op.

De 33-jarige Luiten stond op een score van -1 toen hij op de zeventiende hole een triple bogey noteerde. Hij eindigde daardoor op twee slagen boven par.

De Amerikaan John Bradley Holmes gaat na de eerste dag met vijf slagen onder par aan de leiding op de baan van Royal Portrush in Noord-Ierland. Hij wordt gevolgd door de Ier Shane Lowry die met vier slagen onder par tweede staat.

Tiger Woods kende een slechte eerste dag. De 43-jarige Amerikaan, die het toernooi in 2000, 2005 en 2006 won, noteerde liefst acht bogeys en maar één birdie en staat met +7 op een gedeelde 144e plaats.

Tiger Woods kende een dramatische eerste dag. (Foto: Getty Images)

Beste resultaat Luiten is 44e plaats

In 2018 won Francesco Molinari de British Open, die geldt als de derde en voorlaatste major van het jaar. De Italiaan begon dit jaar teleurstellend met een score van +3.

Luiten, die tachtigste staat op de wereldranglijst, deed vorig jaar niet mee aan de British Open en is er nu voor de zesde keer bij. Het beste resultaat van de Bleiswijker is de 44e plaats in 2017.

Vrijdag leggen de golfers een tweede ronde af op de British Open en daarna is de cut. Het toernooi duurt tot en met zondag.

John Bradley Holmes gaat na de eerste dag aan de leiding. (Foto: Getty Images)