KEULEN - Een doelpuntenrecord voor de Nederlandse hockeyers bij de Champions Trophy in Keulen lonkte. In de finale zondag tegen titelhouder Duitsland stokte evenwel de vlotte productie. Zowel in de normale speeltijd als in de verlenging bleven doelpunten uit. Bij de strafballenserie was Oranje net iets minder nerveus dan de wereldkampioen: 3-2.
Champions Trophy

Guus Vogels groeide uit tot de held van Oranje. De HGC-keeper stopte drie strafballen van Duitsland. Dat was hard nodig, want namens Nederland misten Bram Lomans en Teun de Nooijer. De jeugdige Ronald Brouwer bracht de beslissende treffer op zijn naam. Taeke Taekema, topscorer van het toernooi met zeven treffers, en Piet-Hein Geeris troffen vanaf de stip eveneens doel.

Jaartje rust

Duitsland trad bij de Champions Trophy in eigen land niet met de sterkste selectie aan. De basisspelers Eimer, Green en Mülders namen na het succesvolle WK in Maleisië een jaartje rust. Recordinternational Mayerhöfer beëindigde zijn loopbaan. Door de wisselingen hield teamchef Bernhard Peters niet meteen rekening met een triomf in Keulen.

Hetzelfde gold feitelijk voor zijn collega Bellaart, die na het WK-brons Buma, Van Weel, Van Wijk en Eikelboom zag wegvallen. De Amsterdammer wilde voor de Champions Trophy daarom geen doelstelling qua eindresultaat uitspreken. Bellaart streefde in Keulen vooral naar speltechnische verbetering, naar mentale harding en naar een hoger rendement van de aanval, inclusief de strafcorner.

Doelpuntenregen

In die opzet slaagde Oranje met lof, met 21 treffers in zes wedstrijden, waarvan negen uit negentien strafcorners. Het Nederlands record bij de Champions Trophy staat op 23 doelpunten in in Karachi. Strafcornerkanon Paul Litjens scoorde toen liefst keer.

In de eerste helft van de enerverende finale domineerde Duitsland. Nederland trachtte op de helft van de thuisploeg druk op de bal en de tegenstander te zetten, maar slaagde daar niet echt in. De Duitsers combineerden goed en zochten in hoog tempo de aanval. Vooral Witthaus was gevaarlijk. De Duitse spits was in de twintigste minuut dicht bij een doelpunt. Doelman Guus Vogels redde voortreffelijk.

Strafcorners

Duitsland dwong in de eerste helft drie strafcorners af. Vogels liet zich door de varianten van de thuisploeg echter niet verrassen. Bij Oranje, dat soms moeite had om in balbezit te blijven, kwam alleen voor de rust Piet-Hein Geeris in scoringspositie. De spits van Oranje Zwart schoot gehaast naast. De enige strafcorner van Nederland in de eerste helft werd door Taeke Taekema over het Duitse doel gesleept.

Opgepept door Bellaart begon Oranje sterk aan de tweede helft. Opnieuw ging van Geeris de meeste dreiging uit. Hij dwong kort na de rust de tweede strafcorner voor Nederland af, die door een slechte stop van Rob Derikx mislukte. Kort daarna schoot Geeris in kansrijke positie naast. Ook de vierde strafcorner voor Duitsland leverde geen treffer op. Specialist Kunz, bij het WK gehuldigd tot beste speler van het jaar, knalde op de stick van Delmee.

Met wisselende kansen in de slotfase en in de verlenging eindigde de finale toch in 0-0. De tijd van Vogels was toen gekomen. De vaste doelman van Oranje sinds het afscheid van Ronald Jansen na het olympisch goud in Sydney (2000) steeg tot grote hoogte. Dankzij de zesde triomf bij de Champions Trophy is Nederland volgend jaar in eigen land titelverdediger.