AMSTERDAM - Met twee treffers in blessuretijd van een curieuze wedstrijd bezorgde een lange tijd onmachtig ADO Den Haag woensdagavond Ajax opnieuw een enorme teleurstelling. In navolging van duels met Feyenoord en AZ werden de Amsterdammers met een uiteindelijk gelijkspel (2-2) uiterst pijnlijk gestraft voor het gebrek aan schotkracht in de aanval.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het gelijke spel zal de discussie over het gebrek van een echte centrumspits bij Ajax de komende dagen nog meer gaan voeden.

Veel kansen

"Natuurlijk hadden we vandaag veel meer moeten scoren", aldus een teleurgestelde trainer Blind. "Vooral in de eerste helft kregen we enorm veel kansen. Het is ook geen toeval dat we te weinig hebben gescoord. Iedereen kent onze problemen. Maar dit gelijke spel lag niet alleen aan onze problemen voorin."

Bij gebrek aan tegenstand van een wel heel pover spelend ADO Den Haag domineerde de Amsterdammers de wedstrijd in de eerste helft. Ajax was superieur, verraste met hoogstandjes maar vergat vier of vijf keer te scoren.

De twee doelpunten kwamen opnieuw niet van een aanvaller. Maduro en Sneijder drukten in de 20e minuut en 28e minuut het enorme krachtsverschil uiteindelijk nog maar matig uit: 2-0.

Met een tweede domme overtreding leidde invaller Heitinga in de 63e minuut ongewild de teleurstellende avond van zijn ploeg in. De verdediger, dit seizoen op een zijspoor geraakt bij Ajax en Oranje, mocht in de 32e minuut de geblesseerde Grygera vervangen. Na overtredingen op Mols en Den Ouden moest hij na een uur voetballen alweer vertrekken.

Onbegrijpelijk

"Ik vind het onbegrijpelijk dat Heitinga als invaller nog tweemaal een gele kaart krijgt", aldus Blind. "En die twee doelpunten in blessuretijd geven we gewoon weg. Dat is een gebrek aan ervaring en kwaliteit."

Ook met een man minder kwam Ajax namelijk nauwelijks in de problemen. De ploeg kreeg kansen maar verzuimde verder afstand te nemen. ADO Den Haag leek blij dat het niet naar een enorme nederlaag werd gespeeld en mocht in de negentigste minuut tot eigen verbazing via Elia tegenscoren. Nog verder in blessuretijd maakte verdediger Saeijs nog de gelijkmaker.

Ideale bezetting

In de aanloop van komende ontmoetingen met Roda JC en Arsenal zal Ajax-trainer Blind zich opnieuw over de meest ideale bezetting van de aanval buigen. Tegen ADO Den Haag mocht Charisteas het voor het eerst dit seizoen vanaf het eerste fluitsignaal als centrumspits proberen.

De Griek kreeg de voorkeur boven de dit seizoen vaak falende Rosenberg. Ook Charisteas kon geen momnet duidelijk maken waarom Ajax hem bij Werder Bremen heeft weg gehaald.

Alternatief

Ajax betaalde in het totaal ruim 12 miljoen euro voor Rosenberg, Charisteas en Anastasiou. Trainer Blind zal zich zo langzaam afvragen of het beste alternatief voor de positie van centrumspits niet gewoon afkomstig is uit de eigen jeugdopleiding. Babel, tot nu toe linksbuiten, zal centraal in de aanval op dit moment niet slechter presteren dan Rosenberg en Charisteas.

Sneijder, al tweemaal succesvol tegen Brondby en AZ, leek tegen ADO den Haag met een voorzet en een doelpunt het gebrek aan schotkracht bij Ajax nog een beetje te camoufleren. Twee toevallige doelpunten van ADO Den Haag in de slotfase maakten echter opnieuw duidelijk dat Ajax voorin een groot probleem heeft.