ARNHEM - Vitesse heeft een beroerde start in de competitie een vervolg gegeven in het nationale bekertoernooi. In het eigen stadion gingen de Arnhemmers woensdagavond na het nemen van strafschoppen onderuit tegen AGOVV Apeldoorn en is daardoor al in de tweede ronde uitgeschakeld. De wedstrijd eindigde na de officiële speeltijd en verlenging in 3-3.

De eerstedivisionist was daarmee verantwoordelijk voor de uitschakeling van de derde eredivisieclub. Eerder sneuvelde RBC al. Woensdagavond won FC Groningen bovendien in het eigen stadion van Sparta (2-0). Naast AGOVV kwamen de verrassingen in de tweede ronde op naam van de amateurs van AFC, Jong Ajax en De Treffers die zich alle plaatsten voor de derde speelronde in de Gatorade Cup.

Knopper

Vitesse leek door een snel doelpunt van Knopper (derde minuut) een makkelijk avondje tegemoet te gaan, maar kreeg vervolgens voor rust nog drie goals tegen. Twee van die treffers kwamen op naam van Gonzalo Garcia-Garcia. De Spanjaard, die de jeugdopleiding van Real Madrid doorliep, scoorde in de achtste en in de 23e minuut, de laatste vanaf de strafschopstip. Ter Heide maakte al na vijf minuten de gelijkmaker.

Na de pauze kwam Vitesse nog terug tot 3-3 (Janssen en Knopper), waarna starfschoppen de beslissing moesten brengen. De 42-jarige doelman Van der Gouw (ex-Vitesse) speelde een hoofdrol: hij stopte penalties van Knopper en Swerts.

Amateurclubs

FC Utrecht en Roda JC, twee clubs met een matige seizoensstart in de eredivisie, mochten hun zelfvertrouwen opvijzelen tegen amateurclubs. Beide clubs maakten de verwachtingen waar. Utrecht won met 4-0 van ASWH en Roda was met 4-0 te sterk voor Rijnsburgse Boys. Aankoop Oper maakte de eerste twee goals in Kerkrade. De eindstand was al voor rust bereikt. NAC was te sterk voor FC Zwolle (4-2). Oud-Zwolle-speler Slot maakte twee treffers voor de Bredanaars.

Treffers

Voor de amateurs van DCG en HSC '21 liep het bekertoernooi in de tweede ronde af. DCG verloor van Go Ahead Eagles (1-3). HSC '21 verloor met 2-0 van FC Eindhoven.

De Treffers plaatste zich als tweede amateurclub voor de derde ronde. Eerder lukte dat AFC al. De Treffers wonnen woensdagavond ruim van mede-amateurs Excelsior '31: 4-0. De derde is op 25 en 26 oktober.