LJUBLJANA - De Nederlandse turnsters Rikst Valentijn en junior Berber van den Berg zijn bij een internationaal turntoernooi in Ljubljana als tweede geëindigd in het landenklassement. Het tweetal van WIK-FTC uit Heerenveen haalde een totaal van 67,325 punten. Rusland won met 68,050.

In het individuele klassement bezette Valentijn, die onlangs in Gent deel uitmaakte van de succesvolle WK-ploeg, de derde plaats achter de Russin Ina Krioetsjkova en de Argentijnse Celeste Carnevale.

De Friezin had zeker hoger kunnen scoren dan 34,375, maar haar vrije oefening vertoonde haperingen. Daardoor kwam ze op de vloer niet verder dan een matige beoordeling van 7,900. Op sprong en brug verbeterde ze daarentegen haar persoonlijke records tot 8,950 en 8,875.

Van den Berg werd vierde in het juniorenklassement. Door een val van de balk en de brug kwam ze niet op het podium. Wel demonstreerde ze het Sloveense publiek met goed gevolg haar nieuwe paardsprong, een Joertsjenko met anderhalve schroef. Die leverde haar de hoogste score van de dag op: 9,050.

Coach Gerben Wiersma was tevreden over de verrichtingen van zijn turnsters. "Ze hebben zich in dit internationale veld goed staande weten te houden. Ook hier hebben we weer laten zien dat we erbij horen."