ALCOY - Als de sprint bergop gaat, is Danilo Di Luca van aparte klasse. De Italiaan uit de Saeco-ploeg troefde zondag in de tweede etappe van de Ronde van Spanje de erkende sprinters af. Op de hellende aankomst in Alcoy bleef Di Luca met machtige pedaaltred Erik Zabel en Oscar Camenzind voor.
Ronde van Spanje

De Spanjaard Jesoba Beloki heeft na twee etappes in de Vuelta de amarillo leiderstrui om de schouders. Die dankt de favoriet voor de eindzege aan de winst van zijn ploeg ONCE zaterdag in de proloog. De Spaanse ploeg reed over 24,6 kilometer in Valencia de beste tijd, 26 minuten en 21 seconden. De Amerikaanse ploeg van US Postal kwam tot de tweede tijd, op veertien seconden.

De etappe van zondag was 144,7 kilometer lang en voerde van Valencia naar Alcoy. Twee mindere goden uit het wielerpeloton bepaalden het gezicht van de koers. De Fransman Médéric Clain en de Spanjaard German Nieto ontsnapten kort na vertrek en werden pas vijftien kilometer voor de meet teruggepakt.

In de afdaling van de Alto el Revolcat (derde categorie) ging Oscar Sevilla nog even in de aanval. De Spaanse kopman van de Kelme-ploeg had onder anderen Jose Azevedo (ONCE) en David Etxebarria (Euskaltel) bij zich. Op precies een kilometer van de aankomst pakte het peloton het groepje van Sevilla terug en begon het ploegenspel voor de massaspurt.

Cipollini

Opvallend afwezig in de sprint was de ploeg van Mario Cipollini. De Italiaanse topsprinter hoopt in de Ronde van Spanje in vorm te komen voor het wereldkampioenschap op de weg in het Belgische Zolder.

Savoldelli

De Ronde van Spanje is al één favoriet voor de eindzege kwijt. Paolo Savoldelli, in mei winnaar van de Giro d'Italia, raakte achterop in de beklimming van de Vuelta, de Alto del Portillol na zeventig kilometer. 'Il Falco' verloor meer dan zestien minuten. In zijn gezelschap reed Nederlander Jeroen Blijlevens. Ook hem was de eerste serieuze col te veel.