MADRID - In de schaduw van winnares Karin Thürig bereikte Mirjam Melchers-Van Poppel woensdag in de individuele tijdrit van de wereldkampioenschappen wielrennen de zevende plaats. "Vorig jaar was het verschil groter", keek ze met een voldaan gevoel terug.

De perschef van de KNWU vond dat haar prestatie ondergewaardeerd werd. "Ze is toch zevende op een WK", probeerde hij de omstanders te overtuigen. Natuurlijk, het is knap, maar voor Mirjam Melchers telde woensdag in Madrid toch meer het gevoel dan de klassering. En het gevoel was goed. "Ik denk dat ik op een WK niet vaak zo'n goede tijdrit gereden heb."

Ze bleef een dikke minuut achter bij winnares Thürig, die haar wereldtitel prolongeerde. De 33-jarige Zwitserse, afkomstig uit de triatlon, had in augustus drie weken op hoogte getraind, maar wist woensdag niet of die stage haar zo hard vooruit had geholpen. "Het was al weer vier weken geleden, maar feit is dat ik me vandaag erg goed voelde." De Spaanse favoriete Somarriba, tweede op vijf seconden, neemt afscheid van de wielersport. "Niet met goud, maar zo voelt het wel. Het is mooi geweest." Het brons was voor de Amerikaanse Kristin Armstrong, een WK-debutante.

Voorbereiding

Melchers werd zevende maar zat maar zes seconden van de vierde plaats af, terwijl ze zichzelf bepaald geen specialist vindt. Ze is gewoon een goede wielrenster, voor wie het zaterdag in de wegrace moet gebeuren. "Ik vind de tijdrit goed passen in de voorbereiding op die wedstrijd. Bovendien krijg ik hier de bevestiging van wat ik in de Ronde van Toscane al voelde: Met de vorm zit het wel goed."

Rugklachten

De rugklachten zijn weer even weg. Het is een terugkerend ongemak dat haar bijvoorbeeld parten speelde bij het NK tijdrijden, waar ze slechts derde werd. De chiropractor moet er af en toe even aan te pas komen om de bijna 30-jarige renster 'recht' te zetten.

De laatste test woensdag doorstond ze goed. Meteen ook weet ze wie haar grootste concurrenten zullen zijn. Waar bij de mannen de kanshebbers voor de wegrace zich zelden in de tijdrit laten zien, is de race tegen de klok bij de vrouwen een goede indicatie. "Let maar op: Alle meiden die hier vandaag bij de toptien rijden zie je straks ook vooraan in de wegrace."