ROTTERDAM - Voor Excelsior is het bekeravontuur na twee ronden ten einde. De nog ongeslagen nummer drie van de eerste divisie had dinsdagavond op het nagenoeg lege Woudestein weinig in te brengen tegen een zuinig maar effectief spelend NEC: 2-5.

De satellietclub van Feyenoord, die op doelgemiddelde de eerste periode in de eerste divisie aan Volendam moest laten, was vooraf nog vol vertrouwen in een bekerstunt. Trainer Been hield zijn lange topscorer Dijkhuizen aanvankelijk uit tactische overwegingen uit de basis van zijn jonge en talentvolle ploeg.

Duo

Dijkhuizen zou tegen het robuuste verdedigingsduo Wisgerhof en Olsson minder uit de verf komen, stelde de technische leiding van Excelsior. Met Slory vanaf links en Holman centraal zou er voorin meer beweging zijn. Dat duo zorgde soms ook voor dreiging, met als gevaarlijkste wapenfeit voor rust een goede redding van doelman Babos op een inzet van Holman.

Blunder

Maar met of zonder Dijkhuizen, het maakte NEC weinig uit. De middenmoter in de eredivisie had een plaats in de derde bekerronde al na iets meer dan een half uur binnen: 2-0. Eerst strafte Tininho onoplettendheid achterin bij de thuisploeg af, waarna Barreto met een prachtig schot in de 32e minuut voor het hoogtepunt van de avond zorgde. Daarna schoot de soms te zelfzuchtige Denneboom NEC naar 3-0 na opnieuw een defensieve blunder bij het jonge Excelsior.

Rood

In de tweede helft had Sequeira (61e) er namens Excelsior nog een wedstrijd van kunnen maken, maar hij stuitte tot twee keer toe van dichtbij op Babos. NEC maakte vier minuten later via Tininho 4-0. Daarna kreeg Otten van Excelsior rood na het neerhalen van een doorgebroken speler en miste Barreto vervolgens de toegekende strafschop. Met treffers van invaller Van Peppen en Holman kreeg Excelsior met 2-4 nog loon naar werken. Barreto maakte in blessuretijd zijn misser goed: 2-5.